lørdag 16. mars 2013

Kjing kjong kjina-mann tar seg til rette

Idag dukket nok en butikk opp nedenfor den første og den andre. Store lager-lignende butikker. Man antar at selve lageret ligger i hyllene som er stappfulle. Foran den første ligger en pizza-restaurant med en logo over døren skrevet med en «kinesisk» stil. Innenfor og bakenfor kassa finner du en kineser eller en med det utseendet. Så fort du tar et steg innenfor blir du møtt i døra så og si; det er montert kameraer overalt og et stort speil eller to innover i butikken; som forøvrig er mørklagt. Man aner at kina-mann har plukket opp at strøm er dyrt og at europeere generelt stjeler.
Kinesere selger billig. Og de selger falske varer. Vi vet jo at en Louis Vuitton-veske som er kjøpt billig på Kreta ikke er ekte. Et problem noen land regulerer ved å pålegge deg toll hvis du blir tatt i en kontroll på Gardermoen, eks vis. Straffe-tollen er så høy at de fleste ville vel neppe flashe en sånn veske på flyet - om de ikke er tjukke i hue, da.

Selv har jeg en sånn veske; og den la jeg nederst i kofferten da jeg reiste hjem fra - ja nettopp Kreta. Disse varene samt varer som selges via gateselgere her fra Senegal - og på strender når tiden er inne for det, disse samme varene blir nå konfiskert av det lokale politiet, med referanse til mitt essay om dette.

Men her på Costa Blanca etablerer de seg, kinesere og lignende gule menn med den ene butikken etter den andre. Med fancy vesker, briller, klær; og ja, slipper du kjerringa løs i disse butikkene vil hun nok gå bananas. Og du vil neppe mukke, for varene koster en slikk og ingenting. I det siste utstillingsvinduet som dukket opp forleden som er flere meter langt, vises nå noen vesker som du bare kan drømme om. Laget i Kina av lavt betalt arbeidskraft. Disse veskene er så lekre at du nesten må se dem for å tro meg. Selv går jeg fort forbi. Jeg er jo dessuten over den alderen da det er så viktig å vise seg frem. Forøvrig tror jeg tross alt at en europeisk kvinne tenker seg om en gang eller to innen de kaster seg over den lekre vesken, for ser hun seg rundt vil hun oppdage at alle veskene som kanskje har ulik farge men samme stil, er å få kjøpt i haugetall. Og vi kvinner liker ikke å møte en medsøster med en veske som er lik. Kina-mann har ikke forstått vår kultur. Han tror han fremdeles bor i Kina der han skal dekke et marked som er en million gang større.

Husker en dokumentar fra Afrika, sånn apropos. Der kina-mann har etablert seg i en liten landsby med 7000 negre. Der har de bygget en enorm fotball-stadion (de har jo fått med seg at negre er dyktige med ballen). Stadion kan tilby 70.000 publikumsplasser!

Kina-mann bemerket at negrene var så late. At negrene kanskje ikke er kompetente til å bygge noe som helst har han ikke fått med seg. Men det skal nok holde så lenge kina-mann har dyktige medarbeidere importert fra – Kina.

I en kronikk her i min engelsk språklige avis leser jeg med stor interesse en brite som hver uke skriver og filosoferer over mangt og mye. Ikke ulikt meg selv hva gjelder emner. Denne gangen har han fått meg til å skrive om det her. Og det han lurer på er hva som får spanske myndigheter til å tillate at kineserne får etablere sine forretninger her på bekostning av spanjoler som i fremtiden nok må stenge sjappa; fordi det du må betale for eksempelvis skrivepapir med tilbehør, det koster en slikk og ingenting i sjappa til kina-mann, og da går jo folk dit; for guds skyld. Spanjoler som har det trangt fra før vil nok merke nedgangen og flere konkurser pga dette infame innslaget av kina-menn og deres inntog i Spania. Og verst av alt de slipper unna skatt-legging på varene! Hvilket jo selvsagt er nok et argument for at de kan selge billig. Så hva skjer'a?

Har forresten registrert noen kina-menn og deres fruer med de dyreste bilene på markedet. Eller hva tror du om en Bentley her nede i et land hvor folk må gå fra gård og grunn?

Denne verden balanserer på en knivs egg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar