fredag 16. mars 2012

Mælands tynne suppe

- Mæland ga politiet et ansikt
Avslutningsvis klarte politidirektør Øystein Mæland å gi politiet et ansikt og uttrykke en troverdig beklagelse. Han viste ydmykhet for mulige feil og åpenhet for å lære. Han viste også empati med de berørte. Både ordvalg og  kroppsspråk var troverdig og viste at politiet tar dette svært alvorlig, mener Jan Svennevig. 


Å hevde denslags må bety at han lever på en annen planet. En sosialist kanskje?

Da jeg hørte Mæland snakke på Dagsnytt18 tittet jeg ned i den tynne fiskesuppa og tenkte: like tynt som denne suppa; uten en eneste fiskebit.

Det norske politi ble uten tvil tatt på senga den 22/7. Akkurat som den dagen «Blucher» seilte inn Drøbaksundet. Mæland's retorikk fikk advokat Larsen til å se rødt. Hun forventet seg mer enn den tynne suppa sjefen for politiet kunne servere igår. Strategisk som Langhelle ville ha det til. Ja, nettopp.

De har hatt munnkurv lenge. For hvem er som styrer det norske politiet om ikke justisminsteren. Den avgåtte pingla som aldri var villig til å gi dem nok ressurser. Hvis retorikk om at det utdannes flere politifolk idag enn noensinne tidligere, er dessverre ikke svar godt nok. Og som situasjonen skulle vise seg å være den 22/7 var folk flest i politiet ikke på jobb. Og hvem er egentlig på jobb ute i distriktene? I Buskerud? I Drøbak? I Revetal? Der går politiet hjem når klokka viser at arbeidsdagen er slutt. I Drøbak f eks har de lagt ned politikammeret. Ringer du etter politiet må de hentes fra Ski; ca 30 minutter med bil.

At Buskerud ikke var forberedt betød vel egentlig bare at de ikke var på jobb. Ferieavvikling? Når en eneste svale kunne gjennomføre denne udåden uten å bli hanka inn på veien fra Oslo til Utøya, sier det vel egentlig alt om hvordan vi alle ble tatt på senga. Ikke en eneste etterlysning. Tiltross for at det fra PST de senere årene er blitt hevdet at det finnes muslimske terror-celler i Norge, var penger en mangelvare. Helikopter eller ikke; Forsvaret hvor var de? Som den dagen i 1940 da Blucher seilte inn Drøbaksundet var det en mann som reagerte. Han bodde i Drøbak. Ved Oscarsborg festning. Beskjeden var at båten skulle senkes med mann og mus. Finner vi å ha denslags strateger idag? 22/7 viste oss at det har vi ikke.

Mælands retorikk tydet på en mann som sitter så langt oppe i hierarkiet at han ikke har noe mer å tilføye enn det han får ordre om fra justisminsteren. Dengang het hun ikke Faremo for å si det sånn. Den mannen fant plutselig ut at han burde ta seg mer av familien sin. Hvilken feiging!

Vi har alle ventet på en unnskyldning fra politiet. Det har vi fått via en strategisk riktig beklagelse som ikke er verdt nåla i veggen. Hvis Mæland skulle ha gjort det man forventer når man beklager så burde han ha tatt for seg de enkelte årsakene til at det var riktig å beklage. Det nektet han advokat Larsen på Dagsnytt18 igår.

At Mæland har fått munnkurv fra justisministeriet er det vel ingen tvil om. Men ofrene skal ha seg frabedt denne metoden og går nå sammen om en rettssak i en størrelsesorden som vi aldri har sett tidigere i moderne Norge. Politiet viser ingen påtagelig evne til å være den ordensmakten vi forventer. De avviser saker på samlebåndet som går fort om dagen. De går fremdeles sakte og tar kun de jobbene som gir dem størst uttelling karrieremessig.

Men – jeg forstår dem. De er gått lei av hylekoret. De har også et liv. Og det har de ikke tenkt å bruke på energi som ikke gir uttelling. Vi går usikre tider i møte i Norge med en sånn unnvikende ordensmakt.

«En araber nekter å integrere seg»

Nå skal jeg innrømme at programmer som Migrapolis ikke er et program jeg gidder kaste bort tiden på. I går kveld derimot idet jeg var i ferd med å slukke øynene og kun trengte et siste kick innen jeg falt i søvn lot jeg tv'n stå på. Den er ofte vel så god som sovemedisin som noe annet.

Programmet denne sene kvelden skulle handle om det å være utlending i Norge. Tre personer fra hhv Afghanistan, Irak og Iran var valgt ut som representanter. Greit nok, tenkte jeg; gi meg noe å tenke på.

En ung kvinnelig kurder som snakket like kaudervelsk som de to andre kunne fortelle om sitt engasjement med en iraner som skulle henrettes i Iran. Ikke oppsiktsvekkende altså. Men tiltross for hennes engasjement kunne hun fortelle at hun gråt over nordmenns manglende engasjement. Ja hun var rett ut sjokkert over hvor liten respons hun fikk fra Ola og Kari.

Person nummer to, en mann bodde i en leilighet i Ski og kunne fortelle oss at han etter 9 – ni dager bestemte seg for å hente vasken sin; klærne han hadde vasket for ni dager siden – i vaskekjelleren. Men til sin overraskelse var klærne ikke å finne. Hva var nå dette? Var nordmenn tyver, kanskje. På veggen var det riktignok satt opp et skriv som bl a informerte at klær ikke skulle etterlates i vaskekjelleren, les: skulle fjernes fra vaskemaskin, selvsagt. Og antagelig en trussel om at klærne ville bli konfiskert hvis de ikke ble fjernet etter to dager. Nå var det gått ni...

Dette kunne afghaneren ikke forstå. Eller var det iraneren? Whatever...
Så plutselig sånn litt ut av det blå sier han følgende: «Ja, hvis det er sånn nordmenn faktisk er, så skulle de skrive seg bak øret først som sist (ja, mitt uttrykk, men uttalelsen var ikke til å ta feil av) at da ville i alle fall ikke han integrere seg»! Senere i programmet fikk vi vite at han var valgt til leder for AUF i Ski. Tjo og hei; Utøya neste stopp!

Den tredje araberen bodde oppe i gokk; i Båtsfjord. Og det kunne han styre seg for. Så fort han hadde fullført norsk-kurset som han var blitt forventet å fullføre – ja, da kunne han love det norske folk at da ville han sette kursen for Oslo.

Jeg er glad jeg fikk med meg dette programmet. Det var dessverre ikke søvndyssende. Og det ga meg selvsagt enda mer blod på tann. Derfor skal jeg heretter sette av tid til å følge litt bedre med på Nrk. For jeg må innrømme at NRK-tv og NRK-radio stadig vekk er blitt mer og mer opplysende og så med sitt radio-program Ekko f eks. Følg med følg med: de fleste radio-programmene kan du høre når du inntar (den litt sene) frokosten hver ukedag. Ikke interessert sier du? Neivel, men slutt å plag oss andre om du velger skylappene!