mandag 7. mai 2012

Jonas Gahr Støre: Hva betyr et vennskap for deg?

Er det kanskje litt typisk for enkelte mennesker at de ikke gjenkjenner et vennskap? Men at deres egne forhold er basert på manipulering av andre?

Jonas G Støre sitter i studio og fossror. Kontrollkomiteen vil ha svar på en ting: hvordan anser du ditt forhold til Felix Tshudi å være?

Svar fra Støre får vi tilsynelatende ikke. Med andre ord han benekter offentlig at Tshudi er en venn.
Av to hypotetiske årsaker:

  1. Hans forhold til «vennen» er et rent opportunistisk forhold. Han setter pris på å bli invitert til Felix hver 17. mai for «det er jo deilig å slippe å stå for et sånt arrangement» det jo ofte er en sånn dag. Altså et rent parasittisk forhold. Han har kjent Felix i 30 år men anser ikke at han er en venn selv om han stort sett hver eneste 17 mai tropper opp i hva man vel kan anta er et selskap med dyre viner og god mat. Interessant! Men en fornærmelse overfor Tshudi vil jeg mene.
  1. Han er en løgner.

Det er helt på sin plass at en mann som har fremstått så selvsikker nå mister ansikt. Han går seg bort i formaliteter som han har diskutert med sine rådgivere og argumentene faller gang på gang på stengrunn. Støre hever seg over lov og rett. Basta!

Han ligner svært mye på andre politikere i så måte. Denne regjeringen består vel stort sett av opportunister?

Det finnes så vidt vites ikke mange sanger eller dikt om vennskap.
Jeg synger i kor og på vårt repertoar står en sang diktet av Ulla Homborg tonegitt etter musikk av Joseph Haydn.

VENNSKAP

«Hva er et vennskap? Kan den forklares, blikket som sier venner er vi! Sjeldne vi taler om hva vi kjenner, vi bare vet det, vet det: venner vi skal forbli!

Kanskje med åren ses vi rett sjelden, møts ikke ofte, skilles igjen. Men når vi treffes, du er den samme. Vi vet det begge, begge: vår vennskap varer enn!

Glede meg gir at du finns i verden, at vi kan møtes, og skilles så, helt uten fraser, selvklart og enkelt. Tenk at en sådan gave, man kan av livet få»?

En svorsk oversettelse da jeg ikke finner lyrikken på nettet og kan klippe og lime.