tirsdag 10. april 2012

Ekstremt narsissistisk?

Idag sitter på tiltalebenken en kvinne jeg har kjent. Liv Løberg. Om noen er også hun å karakterisere som narsissistisk. Akkurat som psykiaterne av rapport nr 2 har hevdet at Behring Breivik er.

Det er ikke noe draw back å være narsissistisk. Du kan komme langt her i livet ved å være en narsissist. Se bare på våre politikere. Ingen av disse som sitter i en sjefs stilling idag har kommet så langt uten å være narsissist. De har enkelt og greit uttrykt – høye tanker om seg selv. Liv Løberg forsto at hun kunne strekke strikken langt i å føre folk bak lyset.

De som etterhvert blir avslørt som syklige narsissistiske er disse som nå er havnet i medienes søkelys. Og da sikter jeg ikke til Anders Behring Breivik. Lysbakken og Støre er uten tvil noen store narsissister. Det er jo også typisk for narsissisten at han/hun hever seg over lov og rett. Vanlige regler som folk flest forholder seg til er regler som en mann som Støre nekter å forholde seg til. At han nekter å innse at han er inhabil overfor sin beste venn Tshudi, mener jeg er typisk for narsissisten.

Liv Løberg som jeg kjente både i kor-sammenheng og gjennom Frp's lokallag er ingen ond kvinne. Personlig kom jeg godt overens med henne. Spesielt i kor-sammenheng. Vi sang sammen som sopraner og hadde det trivelig. I lokallaget var hun kjent for sine ambisjoner om å ende på Stortinget som stortings-representant for Frp. Men som vi har lært henne å kjenne; hun gapte over mer enn hun kunne makte å fordøye selv. Vi trodde også på hennes CV.

At retten vil sitte med 2 stk rapporter foran seg den 16 april må virke forstyrrende. Jeg tror at var jeg en lekdommer ville jeg be om å få slippe å forholde meg til rapporten. Det burde holde med en selv om den ikke var holdbar i sin form. Idag fikk vi vite at rapport nr 2 er basert på andre premisser enn nr 1. Det er oppsiktsvekkende å høre at et viktig premiss var at man har fått mer tid til å områ seg. Tid til å tenke. Tid til å spekulere. Kanskje fordype seg i Breiviks manifest? Lese aviser og følge med i de uttalige debattene på TV? Dagsnytt 18 f eks? Mye å lære der, uten tvil.

Det ble fortalt oss idag at de nye ekspertene ikke hadde lest rapport nr 1 den dagen de satte seg foran Breivik. Vel, er det noen som kjøper den? Hvordan kunne de være villige til å påta seg jobben med å utarbeide en rapport nr 2 hvis de ikke hadde kjennskap til rapport nr 1? Nei, den kjøper jeg ikke.

Tvilen skal komme tiltalte til gode i norsk rett. Og tvilen er nå sådd. Av de s k oppnevnte psykiaterne som i 37 timer har snakket med en mann som antagelig har en IQ som langt overstiger deres evne til engang å snakke om IQ.

I Norge er personlighets-forstyrrelsen psykopati ikke en diagnose. Det burde det være. Det hadde vært langt lettere å dømme Breivik om man rett og slett dømte ham som en person uten empati. Det sitter mange voldelige psykopater i fengsel. I USA sitter de vel der livet ut? Dr Hare som har skrevet den boka hvis retning-skjema norske psykiatere følger er ikke et skjema for vanlige patetiske psykologer. Men et skjema som er utarbeidet av dr Hare gjennom hans samtaler med disse som sitter bak lås og slå. Eks vis Charles Manson.

Å være narsissistisk er ikke nok til å overbevise noen om at en person er gal og må sperres inne. Og som jeg har skrevet her tidligere. Arnfinn Nesset er allerede ute etter å ha sonet noen år bak murene. Han ble dømt som tilregnelig og slapp ut pga god oppførsel. En mann som vel om noen annen gærning vel må kunne hevdes å være en av nåtidens verste forbrytere – og ikke minst narsissist.

Hvorfor narsissist? Jo, han drepte gamle mennesker - i motsetning til Utøyas unge mennesker – av barmhjertighet. Sånt noe gjør du ikke bare ved å være en narsissist. Sånt noe gjør du om er en voldelig psykopat.