torsdag 6. juni 2013

Leser politiet Donald Duck?

Den alkoholiserte politimannen Harry Hole har atter en gang kommet seg på beina, forstår vi. Og fint er jo det. For den mannen har mye å hente i de kriminelle miljøene. Oppklaringsprosenten er høy i miljøet rundt Harry Hole. I kjærlighet derimot kommer han til kort. Det gjør som regel en alkis av hans kaliber.

Har lest alle bøkene til Jo Nesbø om denne politimannen med 9 liv; minst. Forresten trodde jeg Harry Hole var død. Men så feil kan man jo ta. At mannen gjenoppstår i bok nummer elleve er stort. Og jeg er spent på om Nesbø nå har lagt seg på en voldslinje som kanskje ikke passer meg. For det finnes unektelig mye fin krim på biblioteket til utlån.

En forfatter jeg leser med stor interesse er Jan Mehlum. Og apropos denne mannen hvis helt heter Sven Foyn, så lurer jeg på om han ikke har kommet ut med en ny roman under et psevdonym. For retorikken ligner mye på Jan Mehlums fortellinger om Tønsberg-advokaten som kjører Jaguar. En bil som også blir nevnt i boka til Frits de Bourg.

En annen forfatter som det står respekt av er Kjell Ola Dahl. Hans personregister i politimiljøet utgjør Gunnarstranda, Frank Frølich og Yttergjerde. Karakterene som skal drive med etterforsking minner mye om det vi forholder oss til gjennom mediene når det meldes at 2 av 100 saker blir oppklart; og likelydende nyheter; som man jo ikke blir spesielt oppmuntret av å lese.

*****

«Det var sent på kveld da det banket på Gunnarstrandas kontordør. Det var betjent Yttergjerde.
«Jeg så det lyste,» sa Yttergjerde nølende.
Gunnarstranda svingte rundt i stolen. «Har du tid til å komme hit?» spurte han spydig. «Jeg trodde du jobbet med drosjedrapet.»
Yttergjerde viftet med noen løse ark. «Hva fanken tror du dette er?»
«Overtidslister?» spurte Gunnarstranda syrlig.
«Telefonlista fra Ekholts mobil».
Gunnarstranda nikket. «Så dere kan endelig slå fast at han ringte til Frank Frølich?»
«Ja».
«Og at Frølich ringte til Ekholt?»
«Ja,» sa Yttergjerde.
«For en nyhet,» gryntet Frank Frølich fra sofaen, hvor han hadde sittet og lest siste nummer av Donald Duck.
Gunnarstranda gjespet.

Hentet fra Kjell Ola Dahls bok «Mannen i vinduet».