fredag 20. april 2012

En duell ved Mjøsa eller et angrep på Arbeiderpartiet?

Dag 5

Da bistandsadvokat Siv Hallgren spør om frimurerlosjen og deres dannelsesprosjekt går Breivik tilsynelatende i baret. Hvordan vet du det; det er jo bare for menn? Det slo meg senere at det faktisk bare var et retorisk grep for å ironisere over de spørsmålene han selv har fått - som han antagelig finner barnslige. Idet hele tatt er bistandsadvokatene gode å ha for den tiltalte. Endog de pårørende finner konfrontasjonen fornøyelig. Og det sier mye. Eks vis når han blir spurt om han sidestiller journalister og politikere. Og ABB svarer at sportsjournalistene selvsagt ikke er av den kategorien han inkluderer i sin vurdering.

Når jeg leste kompendiet første gang slo det meg hvor godt jeg likte det. Jeg har ennå ikke lest hele og er på det rene at mye kan oppfattes som rene fantasier og det tar jeg forbehold mot å hylle. Men jeg lærte mye av dette kompendiet. Og når det er sagt har jeg tidligere ikke fulgt med verken på Gates of Vienna-bloggen eller det Fjordmann har skrevet av essays.

Og når jeg følger resymeene inn i mellom på den venstre siden av tv-skjermen. Den høyre er ikke synlig eller hørbar fremdeles (et badehåndkle ligger over den delen) – når jeg leser journalistens kommentarer så slår det meg hvor godt og presist Breivik ordlegger seg. Noen skal ha det til at han ikke forstår sine egne fremmed-ord og er raske med å drite ham ut. Andre igjen er mer opptatt av å «lese» hjernen hans. Men ærlig talt jeg tror de kommer til kort. For Breivik er ikke lett å avsløre. Om dette han omtaler har han god greie på.

Når han snakker om det jeg kaller en av-knapp på følelsesregistret så slår det meg at psykiaterne også der har noe å lære. For det er jo her snakk om å stålsette seg. Og få gjennomført et prosjekt som man der vet at man må ty til ufine metoder, mildt sagt. Dette kan besvare mange spørsmål om psykopatiske trekk også. Det er interessant i det perspektivet jeg mener jeg vet en del om. Manglende empati er kanskje noe mer enn mangel på innsikt i andres følelsesliv?

Han er for smart for dem alle. Endog bistandsadvokatene går i fella med spørsmål som burde vært forbeholdt forsvaret. Eks vis spm om han er blitt sensurert. Nyttige idioter? Dette spørsmålet er han glad for å besvare og er noe av essensen i kompendiet. Og så daler tilslutt advokaten ned på at Breiviks observasjoner «kun er hans egne»? Igjen en latterliggjøring og en insinuasjon om konspirasjonsteorier. Som faller til jorden igjen og igjen.

Og når psykiater Grøndal gjør et nummer av at den tiltalte fikk kjeft av dommer Arntzen for at han omtaler den første rapporten som et eventyr av «Asbjørnsen & Mo» da blir det i alle fall for meg dumt. Uttrykket er jo ikke ueffent men tvert imot en morsom observasjon uansett hvor «respektløst» det er ikke å uttale rapportens forfattere ved navn. Her er det altså mange aktører som gjør seg til for Nrk. Patetisk!

Breivik har definitivt fått «valuta» for sitt prosjekt.
En mann som ingen foreløpig har kunnet målbinde.