fredag 16. mars 2012

«En araber nekter å integrere seg»

Nå skal jeg innrømme at programmer som Migrapolis ikke er et program jeg gidder kaste bort tiden på. I går kveld derimot idet jeg var i ferd med å slukke øynene og kun trengte et siste kick innen jeg falt i søvn lot jeg tv'n stå på. Den er ofte vel så god som sovemedisin som noe annet.

Programmet denne sene kvelden skulle handle om det å være utlending i Norge. Tre personer fra hhv Afghanistan, Irak og Iran var valgt ut som representanter. Greit nok, tenkte jeg; gi meg noe å tenke på.

En ung kvinnelig kurder som snakket like kaudervelsk som de to andre kunne fortelle om sitt engasjement med en iraner som skulle henrettes i Iran. Ikke oppsiktsvekkende altså. Men tiltross for hennes engasjement kunne hun fortelle at hun gråt over nordmenns manglende engasjement. Ja hun var rett ut sjokkert over hvor liten respons hun fikk fra Ola og Kari.

Person nummer to, en mann bodde i en leilighet i Ski og kunne fortelle oss at han etter 9 – ni dager bestemte seg for å hente vasken sin; klærne han hadde vasket for ni dager siden – i vaskekjelleren. Men til sin overraskelse var klærne ikke å finne. Hva var nå dette? Var nordmenn tyver, kanskje. På veggen var det riktignok satt opp et skriv som bl a informerte at klær ikke skulle etterlates i vaskekjelleren, les: skulle fjernes fra vaskemaskin, selvsagt. Og antagelig en trussel om at klærne ville bli konfiskert hvis de ikke ble fjernet etter to dager. Nå var det gått ni...

Dette kunne afghaneren ikke forstå. Eller var det iraneren? Whatever...
Så plutselig sånn litt ut av det blå sier han følgende: «Ja, hvis det er sånn nordmenn faktisk er, så skulle de skrive seg bak øret først som sist (ja, mitt uttrykk, men uttalelsen var ikke til å ta feil av) at da ville i alle fall ikke han integrere seg»! Senere i programmet fikk vi vite at han var valgt til leder for AUF i Ski. Tjo og hei; Utøya neste stopp!

Den tredje araberen bodde oppe i gokk; i Båtsfjord. Og det kunne han styre seg for. Så fort han hadde fullført norsk-kurset som han var blitt forventet å fullføre – ja, da kunne han love det norske folk at da ville han sette kursen for Oslo.

Jeg er glad jeg fikk med meg dette programmet. Det var dessverre ikke søvndyssende. Og det ga meg selvsagt enda mer blod på tann. Derfor skal jeg heretter sette av tid til å følge litt bedre med på Nrk. For jeg må innrømme at NRK-tv og NRK-radio stadig vekk er blitt mer og mer opplysende og så med sitt radio-program Ekko f eks. Følg med følg med: de fleste radio-programmene kan du høre når du inntar (den litt sene) frokosten hver ukedag. Ikke interessert sier du? Neivel, men slutt å plag oss andre om du velger skylappene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar