Selv fikk jeg mega-sjokk da jeg på
tv-skjermen for få dager siden var vitne til at en kokk la en
kjøttbit med svor med svorsiden ned i pannen - som endte opp med å
bli svart. Kølsvart! Han viste også denne frem som om alt var helt
greit. Han skar bort det grøvste men noe ble liggende på kjøttbiten
som han danderte riktig så lekkert på tallerkenen.
Idag i VG er det fisken som skal komme
til heder og verdighet. Et bilde av en grillet fiskeburger i knasende
sprøtt brød. Nam!
For det første ser det ikke lekkert ut
med brent mat, og hermed blir du advart. Du må ikke finne på å
spise brent mat. Alle vet jo at det ikke smaker godt og kanskje
virker det naturlig for de fleste å skjære bort det som er svart,
men det holder ikke om det ligger noe igjen.
Da jeg ble rammet av tykktarm-kreft for
mange år siden var jeg døden nær. Jeg fikk en ny sjans som det
heter og leste alt jeg kom over om kreft. Fra leger som stilte seg
undrende til at noen pasienter allikevel overlevde kreften; til
hvordan spise sunt og riktig. Og hva man ikke burde når du først lå
så dårlig an.
Fortsetter du å røyke kan du vel i
prinsippet takke for deg, for da vil kroppen fortelle deg noe om at
giften sprutes inn i blodet ditt. Bye bye!
Vi vet at tarmkreft rammer mange og
ligger vel på plass høyt oppe vil jeg tro. Og mange dør. Mange
kommer for sent til lege og kreften vil da ha spredd seg til
lymfekjertler eller den vil ha vokst ut av tarm-veggen. I mitt
tilfelle var det klart noen som styrte dette fra oven. Etter mange år
er det ikke noen spor av kreften. Jeg mistet mange cm av tykktarmen,
men lider ingen nød. Fordøyelsen er helt grei. Så ikke fortvil det
går ikke alltid til helvete.
Noe jeg leste mye om f eks var at bønn
var noe man ikke skulle kimse av. Som troende kristen er den
kontakten uvurderlig. For ved sengekanten den gang sa kirurgen til
meg, at jeg er heldig om jeg lever lenger enn de første 5 årene;
som er et kjent tidsperspektiv for kreft-rammede.
Så ta deg i vare. Kast mat som er
brent. Mørk brunt eller svart. Kast det! Og for å ødelegge
sommer-kosen kan jeg legge til at for ofte inntak av grillet mat og
du er like mye i faresonen. Antagelig fordi maten utsettes for noe
den ikke bør utsettes for. Nå skal jo liksom alt grilles fra
tomater til maiskolber, til gud vet hva. Alt på grillen og du kan
lene deg tilbake å vente på at kreftcellene jobber for at du får
et langt kortere liv enn om du tenker deg litt om. Sorry, men du kan
spore opp disse opplysningene ved å google litt.
Og dette visste du kanskje ikke - men
vi går alle rundt med potensielle kreftceller i kroppen, som slår
ut ved gitte forhold.
Grillet mat er altså fy fy om du
ønsker et langt liv.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar