onsdag 15. mai 2013

17. mai er vi så gla'i!

Det er noe spesielt med den norske nasjonalfølelsen. Her i min lille villa-bygd har vi vårt eget horn-orkester. Her ligger en nedlagt barneskole nedlagt foran øynene på alle barnefamiliene som valgte å slå seg ned. I stedet åpnet de barnehage i samme bygg; og et slags samfunnshus. Samfunnet består av under 1000 innbyggere. Men orkester er på plass bare få dager før den største dagen i året - 17. mai. For her ligger det et par sykehjem og et pleiehjem godt plassert i idylliske omgivelser. Etter å ha bodd i i Oslo i mange ti-år kan jeg igjen glede meg over de små tingene her ute på landsbygda; der flotte bondegårder fremdeles er i drift. Grønne åkrer og en eim av møkk ligger over bygda ni nå i våronna. Snakk om idyll.

Elgen beiter rett utenfor døra og er jeg klar for det vil jeg treffe på jerven her like oppe i åsen. Og nå er det snart 17. mai med Norge i rødt, hvitt og blått. Ingen med barnet i seg kan nekte for at denne dagen betyr uendelig mye. Og ingen kan sette seg inn i den stemningen hele landet er i denne dagen. Når løvet spretter grønt og hvitveisen dekker uendelige store områder der bonden ikke når frem med redskapen sin.

Nei, den norske nasjonalfølelsen er om mulig sterkere i oss nordmenn enn i noe annet folkeslag. Ikke rart at folk blir forbanna når noen idioter av noen nordmenn lefler med andre folkegrupper som har fått lov til å slå seg til her; skal kunne vaie sine egne nasjonale flagg. Et forslag som er så ufint og upassende at det knapt finnes ord.

For nå er det Norge «i rødt, hvitt og blått». Med horn-orkester, og barn og voksne i dyrekjøpte bunader. Egensydde og neppe fra Kina. For her sitter bondekjerringene og syr for hånd. Barna lettkledde i nyinnkjøpte gevanter i et Norge som fremdeles går med ulljakker på inne. I tog med norske flagg - det er et syn som får tårene på gli.

Den dagen noen forsøker å ta fra oss denne dagen blir det borgerkrig. Garantert!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar