mandag 8. april 2013

Om nordlendinger og Navarsetes babel

Dette er nok ikke alment kjent.

Ser idag at SP gjør hosene sine grønne nå før valget. De foreslår at de som bor i Nord-Norge; Finnmark og Troms skal få ytterligere skattelette.

Jeg visste at at folk sørpå kunne om de ville få slettet utdannings-gjelden ved å ta seg en jobb i Nord-Norge i en periode. De andre fastboende får visst også raskere nedskriving av studiegjelden.

I tillegg mottar de ekstra barnetrygd. For to barn mer eller fler?

Nå foreslår SP at vi skal gi dem økt barnetrygd! Er dette rettferdig? Hvis folk ønsker å bo der oppe så må det vel være en frivillig sak. Det kan være kaldt der ja, men det er vakkert der oppe. Og sommeren kommer oftere tidligere der oppe enn her sørpå.

Det må være en frivillig sak hvor man vil bo. At folk flytter fra Oslo er en naturlig konsekvens av at befolkningen der blir skiftet ut med muslimer og andre som krever «sitt». Det er heller ikke trivelig å tenke på at unge mennesker som planlegger å etablere seg med barn skal måtte oppleve å flytte rundt der inne i Oslo-gryta og omegn; alt etter som den demografisk skifter både mennesker og kultur. Selv har jeg tatt konsekvensen av det. Og er langt lykkeligere med den avgjørelsen.

Mange unge som flytter til Oslo og er oppvokst ute på bygdene flytter erfaringsmessig tilbake til røttene sine. Hva enten de kommer nordfra eller sørfra. Den demografiske utskiftingen er blitt hovedgrunnen de senere årene.

Men at vi/de som velger å flytte tilbake til røttene skal fristes med gulrøtter henger ikke på greip. I så fall tar det ikke lang tid innen bygdene også endrer karakter. De vi ikke ønsker møte på gaten i Oslo forflytter seg med statens hjelp også ut her på bygda. Der honning-krukka er der vil utlandske snyltere slå seg ned. Det er ikke koselig å møte en neger i burka og alt annet som de bringer med seg av sin kultur. Ikke vet vi hvem de er heller. Negrene som i ti-tusenvis nå får oppholdstillatelse – uten å måtte vise til identifikasjonspapirer. De burde jo for f... blitt transportert ut allerede ved grensen. Der det ikke finnes kontroll. Men der det burde ha vært det, hadde folket fått bestemme.

SP som også foreslår passkontroller og utmelding av Schengen-avtalen burde definitivt tas seriøst. Dette partiet ligger under sperregrensen. Men vi skal ikke glemme at SP med Anne Enger gjorde en formidabel jobb i 1994 med å holde oss ute av EU.

Det er rett og riktig at vi ikke bør forlate bygdene. Og det er rett og riktig at bøndene får de mulighetene til å drive jordbruk som de forventer. Eks vis har mange sluttet med sau fordi en gjeng med døgenikter ikke tar det på alvor at ulven faktisk kommer nærmere og nærmere. Vi burde jo alle lære oss å benytte oss av jorda og dyrene som vi er avhengig av for å overleve.

I butikkene kan vi idag velge ferdig-retter som vi ikke aner innholdet av. Folk gidder snart ikke lære seg å lage mat. Den maten de er avhengig av for et sunt kosthold. Jeg synes vi skal ta SP på alvor. Men vi skal ikke friste folk med gulrøtter for at de skal bli boende på bygdene. Det er vel ingen mening i at mange skal forsørge mange.

Det får meg dessuten til å tenke på den idiotiske valgloven. Som sier at Finnmark med sin arealmessige størrelse med fhv færre mennesker der, blir begunstiget med x-antall flere representanter på Stortinget. Med andre ord har Finnmarkingene flere representanter på Stortinget enn Vestfold som arealmessig er like stort.

Når Troms-folk og Finnmarkinger blir subsidiert for å bo der opp og allikevel kan nyte godt av Universitet og andre foretak er det jo også innlysende at de nyter av goder som de ikke har bidratt til å betale. Og i tillegg virker det underlig at de er fornærmet på Oslo fordi de ikke får OL i byen. Hvorfor skulle de det? De har jo ikke penger å betale med. Hvor mange har faktisk tenkt over hvilke goder de nyter godt av der oppe. Jeg har ikke gjort det før nå.

Finnmarkinger som altså blir forsørget av oss sørpå for å sette det på spissen. Kan vanskelig tro at folket nordpå mener at dette er en redelig ordning. Men de nyter nok godt av det. De bosetter seg i sydligere strøk, Costa Blanca, det meste at året, noe som ble stadig mer oppsiktsvekkende. Men de har vel råd til det, da!

Nå har jeg vel lagt meg ut med folk der nordpå. Det får stå sin prøve. Og Lofoten har jeg ennå tilgode å oppleve. Har seilt langs kysten opp til Bodø; og det var eksotisk nok. Og ærlig talt tror jeg ikke nordlendingene ønsker oss søringer. De bruker ikke mye penger på å markedsføre landet sitt; det kan ingen påstå.

Når det gjelder SP's elendige oppslutning som parti, aner det meg at det er Navarsete mer enn Borten som er en hindring for oppslutning. Hennes dialekt gir meg grøsninger. Tåpelig, sier du? Idag vurderer Høyre å foreslå at elever skal få velge om de vil lære seg nynorsk. Selv mener jeg det er et dumt forslag. Jeg leser ikke nynorsk litteratur men siden vi ikke kan forvente at nynorsken som skriftspråk skal forsvinne, vil vi føle oss hjelpeløse når vi blir nødt til å lese nynorsk.

Men det er forskjell på den dialekten som Navarsete uttrykker seg på og den nynorsken vi lærer på skolen i dag. For å være rett på sak høres hennes dialekt ut som om annet hvert ord er en ed. Etter å ha vokst opp på Østlandet faller det meg tungt å lytte til enkelte dialekter, selv om jeg på stående fot ikke kan tenke meg noe verre enn Navarsetes babel.

For noen ti-år siden hadde det ikke vært mulig for Navarsete å snakke sin dialekt på fjernsynet. Eller som bosatt i Oslo. Folk fra strøk utenfor Østlandet ble mobbet. De ble pokka nødt til å legge om språket sitt. Etterhvert fikk vi nyhetsmedier og formidlere som snakket et språk vi ikke var fortrolig med. Men som så mye annet her i dette landet måtte vi vende oss til dette også. Men vi grøsser. Men det tiltross; selv finner jeg enkelte dialekter sjarmerende. Eks vis den trønderske. Stavangersk derimot? «Adla» og lignende ord blir bare for dumt.

Navarsete representerer bøndene. Det beste jordbruket finnes i Vestfold-fylkene. Ergo ikke i den landsdelen fru N er fra. Bøndene her hvor oppslutningen burde være størst, synes som undertegnede. - Ikke? Jeg vedder på at jeg har rett. Hvorfor fikk SP og Anne Enger så stor oppslutning om EU-saken i 1994? Tenke seg to sååå forskjellige personligheter, da!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar