mandag 28. oktober 2013

Selge alt og flytte til Spania?

Er nordmenn så lei av Norge og kalde mørke vinter-ettermiddager at vi lukker øynene for virkeligheten? Tross alt vet vi hva vi har av muligheter; og selvom velfredskassa tømmes dag for dag og koster oss 43 milliarder i året pga en innvandring som ikke gir avkastning, så har vi som er eldre tross alt en større sikkerhet ved å bli gamle i Norge. Mange har da også forstått dette viktige poenget og drar nedover noen måneder dann og vann. Og etter 25 år ennå ikke sagt farvel til gamlelandet.

Mange har brukt hodet og drar kanskje nedover til syden 3-4 måneder i året. Sørger for en god reise-forsikring og benytter seg av den så fort det skorter på helsa. For med en dyr reise-forsikring trenger du ikke stå i sykehuskø i Norge. For bor du for tilfellet i Spania hvis hjerte og nyrer svikter så har du i motsetning til spanjolene selv, tilgang på god privat pleie. Også via norske kirurger. Leger og sykepleiere. Men da må du også betale for det. Kanskje opp mot 10.000 kr for et opphold der nede i 3-5 måneder. Kjenner personlig til flere tilfeller og ett spesielt. En dame på over 85 år hadde i flere år hatt problemer med hjerte. Det hoppet litt opp og ned til tider. Og da blir man faktisk engstelig.

Vel, hun hadde bodd «der nede» de siste 20 årene og fant at tiden var moden for å gjøre noe med saken. Tok kontakt med privat norsk lege som mente at hun trengte pace-maker. Og vips var det gjort. Etter et par dager var hun ute på gaten og spaserte med et «hjerte» hun bare kunne drømme om å få så fort og smidig i Norge.

Mange er det imidlertid som lar seg friste av sydens sol og varme klima i Spania. Et klima som ikke akkurat er bankers. Det kan like gjerne hølje ned her på kysten i oktober som det kan være tropevarme. For min egen del har jeg endelig kunnet kose meg på terrassen i 30 C og det nå sent i oktober. Noe jeg ikke kunne for noen uker siden, da det var for varmt. Årsaken er den at det er blitt kjøligere om natten og dermed tar det lenger tid å varme opp om dagen.

Kjøligere betyr at jeg fremdeles kun sover med et laken over meg. Det har vært tropisk varmt her på kysten, og noe som er uvanlig. Men så lenge det varer er vi fornøyd. For hjemme er det visst snø har jeg lest.

At mange sier farvel til Norge og den sikkerheten man tross alt har vært en del av, er blitt et stort tankekors. Og når jeg leser om meglerhus som prater varmt om at tiden er perfekt for å investere i et hus her, blir jeg litt «trekt opp» egentlig. For selv om du har råd til å kjøpe deg en villa eller et rekkehus, så betyr det ikke uten problemer.

La meg gjøre det klinkende klart for dem som ikke tenker over det. Spania lider under økonomiske problemer. Ikke at den vanlig spanjol «sulter», det er det innvandrere som Spania ikke har noe ansvar for som gjør, eks vis rumenere.

Og når kassa er tom bites hestene. Og som om du ikke har hørt det før; som i Norge sliter kommunen med gjeld. Like så mye i Spania, selvsagt. Hvis du ser for deg en villa eller en leilighet på tegnekartet og tror at det skal bli berre lekkert når det står ferdig; huset ditt, så gjør et aldri så lite tanke-eksperiment.

I Spania slipper de søppel og papir rett ned. Og gjerne utenfor sin egen urbanisasjon. Ja, søppelbilen kan endog ta seg den friheten og tømme bilen på den åpne flekken eller jordet ved siden av ditt hus. Det bor jo ingen der, tenker han. Og hvis du tror at kommunen føler seg forpliktet til å rydde opp, tar du feil.

Idag kan jeg lese om noen nordmenn som har sett seg lei på alt som ligger og flyter. Saker og ting du ikke kunne forestille deg. Ja, det som finnes stort sett på en søppelplass. Kommunen har ikke råd. Ja, penger; eller tror du kommunen får penger når den alminnelige mann i gaten ikke får den pensjonen eller de sykepengene de tidligere hadde krav på? Trenger jeg si mer?

Idag leser jeg om nordmenn som har tatt saken i egne hender. De rydder jorder med egne hender og innsats. De orker ikke ha det sånn mer. Det er ikke lekkert å sitte på terrassen og se ut over et jorde fullt av søppel.

Eller hva med min venn som kjøpte seg et lite hus i et villastrøk der naboenes millionvilla har stått og forfalt de siste 3 årene. Banken har ikke tenkt å gjøre noe med det. Eieren hadde plutselig ikke penger til å betale lånet sitt. Han flyttet hjem til Tyskland. Og banken selger ikke for knapper og glansbilder. Da må du tro om igjen. Riktignok selges spanske eiendommer på billigsalg til «rike» nordmenn men ikke en dyr villa-eiendom som har stått tom i tre år. For å være ærlig bidrar naboens villa og forfall til å stille min venns hus i vanry. Det ser neimen ikke bra ut. Dette er sykdomstegn i Spania. Tegn du ikke vil få medhold i om du klager aldri så mye. Du har kanskje bidratt til Spanias engang så gode økonomi. Og som de oppgitte nordmennene sier det i et intervju: vi hadde jo regnet med å bi behandlet med respekt siden vi har investert så mange penger i denne urbanisasjonen/landet.

Skandinaviske advokatfirmaer tilbyr sin hjelp og advarer instendig mot skjulte klausuler ved kjøp av eiendom, som skjult gjeld. Men kort sagt, det de ikke nevner er konsekvensen av at spanske kommuner selv lider av gjeld og dårlig økonomi. De bryr seg ikke om at du er lei av alt søppelet som ligger og flyter. So what! Spanjolene bryr seg ikke om det. For her i Spania bryr de seg ikke nevneverdig over at det utenfor deres gård ligger reklamebrosjyrer og slenger i ukesvis og månedsvis. De bare ser en annen vei.

For ikke å snakke om hundedriten!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar