lørdag 27. april 2013

Krigens mange dramaer; og helter

Hitler ville utrydde jødene. Men han hadde også store problemer med kommunistene. I Norge var det få jøder og de ble sendt med båt fra Oslo. Svært få overlevde. Kommunister i Norge samlet seg om motstand mot okkupantene, og den ikke så kjente «Osvald-gruppen» startet alledere i 1938 med sabotasjer mot tyskerne. Dette er ikke noe vi har hørt så mye om. Disse fikk aldri noen anerkjennelse, men først i 2006 ble lovet Krigskorset.

Den kvinnen som stoppet dette i siste liten heter Kristin Halvorsen. Selv en kommunist. Det ble stor oppstandelse blant de tidligere krigsheltene som det jo må kunne sies at de var. Våre andre krigshelter som bedrev geriljakrig; «gutta på skauen», Milorg, Kompani Linge; motstandsbevegelsen i Norge som har fått særlig stor heltestatus; startet ikke sin motstand før 4 år etter. Med andre ord var motstanden større hos «Osvald-gruppen». Mange av disse gikk da også senere over til de andre gruppene. Med andre ord hadde de det samme målet. Få okkupantene ut av Norge.

Osvald-gruppen utførte rundt 200 sabotasjer mot tyskerne innen «gutta på skauen» i 1943 tok rev seilene. Osvald-gruppen ble ledet av sjømannen, soldaten fra den spanske borgerkrigen og kommunisten Asbjørn Sunde. Pengene fikk de fra den norske London-regjeringen. Som også Milorg fikk pengene sine fra.

Det fremstår tankevekkende at disse unge motstands-menn som var i «feil» gruppe ikke fikk noen anerkjennelse etter krigen. Kommunismen var utsatt for stort press. Og i land der den var størst er den nå ikke lenger populær. I Norge derimot har vi en regjering med gamle marxist-leninister. Den såkalte eliten som gir råd om hvordan Norge skal styres tilhører denne gruppen av politikere og rådgivere.

Arbeiderpartiet gikk sogar så langt at de for 8 år siden inviterte nok et kommunistisk parti, SV til samarbeide. SP burde ha takket nei. Det partiet har da heller ikke fått oppnådd noe i den regjeringen. SV derimot kommer med det ene kommunistiske forslaget etter det andre som fører Norge stadig mer ut på sidelinjen. I motsetning til andre land. Som f eks Frankrike som lider den samme skjebnen som andre sosialistisk styrte land tok for noen få år siden tak i innvandringen av sigøynere og rumenere og kastet dem ut av landet. I Norge gjør vi motsatt; med SV' sin hjelp som dessuten nå fronter saken med Oslo's største problem idag, rumenere, via en – muslim!

Han vil at rumenerne som plager vettet av de fleste av oss med sin tigging og sin kriminalitet, skal få husvære under sine raid i Norge. Nå skal det legges til rette. SV og muslimen foreslår at det skal fremlegges en velferds-pakke for folk som er villig til å legge 200.000 kroner på bordet i dag for å få tak over hodet. Dette ble sagt av den rumenske representanten igår på Nrk. Dette er tiggere, lissom. Dette var antagelig representanten for den rumenske mafiaen. Kommunistene lar det skje.

Asbjørn Sunde var engasjert av Sovjet-samveldet allerede fra 1938 og utførte rundt 200 sabotasjer i deres regi mer eller mindre. Mange av sabotasjene er omtalt på Wikipedia. I motsetning til det svært lunkne engasjementet i Norge i dag - fra «motstandsfolk» som skriver såkalte politisk ukorrekte blogger og denslags, var det ingen kjære mor fra Osvald-gruppen. De begikk ran og saboterte men det gikk få liv tapt. De likviderte med hard hånd, men det gjorde også gutta på skauen. De gikk ikke rundt grøten og fikk dermed gjort noe. De fikk gjort mye, og Asbjørn Sunde hevdes av noen å ha vært den største helten. Men ikke etter krigen og krigsoppgjøret. Han ble dømt til 8 år i fengsel av de samme som ikke sympatiserte med metodene til Sunde. Han sonet 2/3 av straffen og levde anonymt til han døde i 1985.

Jeg kom tilfeldigvis over denne historien, som ikke er på langt nær så godt fortalt som av de andre heltene våre da jeg googlet om min onkel, som er på listen over helter tilknyttet Speciel Forces Roll of Honour. Han ble torturert og skutt på Trandum. I en alder av 26 år. Ikke til forkleinelse for noen, men kunne kanskje krigen i Norge blitt avgjort tidligere om Sundes «metoder» var blitt akseptert? For det ble de nemlig ikke av Milorg-sjefen Jens Chr Hauge, bl a. Og siden Sunde slo seg sammen med sistnevnte i 1943 fremstår det som om han ble nødt til å «moderere» seg.

Vi var okkupert av tyskere mellom 1940-45; idag er vi okkupert av EU's mange ansikter. Med svært god dra-hjelp av tidligere marxist-leninister. De samme som valgte å nekte sine kumpaner i «Osvald-gruppen» Krigskorset i 2006. For sin ikke ubetydelige innsats i et okkupert Norge.

Er det ikke noe som er fundamentalt galt ved denne saken? Viktige historier som nektes å komme frem i lyset?

Kanskje vi skulle gå i gang med å titte nærmere på konsekvensene av den annen verdenskrig?
Den generasjonen som var involvert går nå gradvis alle i graven. Mange hyllede helter, men også mange u-hyllede, ser det ut til.

Som et apropos kan jeg anbefale thrilleren til Tom Kristensen: «Profitøren». Meget interessant spør du meg. Den er skrevet som en krimroman.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar