fredag 1. mars 2013

Benidorm for nedadgående?

Det arbeides kontinuerlig her på kysten av Costa Blanca for at vi skal investere pengene våre i eiendom. Logisk nok er dette relatert til å få en sving på økonomien i Spania. Blir vi sittende på pengesekken vår blir det ingen handels-virksomhet. Og mister vi Spania som ferieland er det mulig at vi går glipp av en gylden sjanse til å nyte sol og strandliv i et land som har tatt imot oss med åpne armer. Spania er i motsetning til de arabiske landene et sivilisert land og folk her er imøtegående. At nordmenn er svært populære er heller ingen hemmelighet. Vi oppfører oss redelig og ordensmyndighetene har lite å utsette på oss.

På Costa del Sol har nordmenn i mange år satt sitt preg. Men der har arabere også satt sitt preg og med folk fra den delen av verden følger det også kriminalitet. Blant nordmenn finner vi selvsagt også råtne epler; og er det en gyllen mulighet til å ta del av rikdommen som har etablert seg på Costa del Sol de siste tyve årene, så er det mange som faller for fristelsen. Og blant nordmenn finnes det også en grådighet som rammer dem selv. For med rikdom og penger følger tvilsomme individer fra deler av verden som «nå om dagen» skaper kaos i verden. Disse som spanske myndigheter rett ut kaller «gorillaer»; de skyr ingenting. Ingen skrupler overhode. Det ranes og overfalles på Costa del Sol på et vis som er forholdsvis nytt. Men også her på Costa Blanca. Her stiller politiet seg undrende til at bilene deres blir ramponert. Ja, akkurat som i Norge på øst-kanten der bermen fra ikke-vestlige land bor. Og når grensene ble åpnet og åpnes stadig mer rundt Schengen-avtalen vil vi ser stadig mer kriminalitet. Også lenger nord som her på Costa Blanca.

Inntil videre kan det virke som vi har det forholdsvis fredelig, men så fort pengene blir etablert kommer kjeltringene. For tiden plages vi av 3-4 senegalesere som selvsagt ikke er all verden. De blir stort sett behandlet av oss som luft. Men når disse innser at de blir behandlet som ikke-personer går det snart en jævel i dem også. Fra å bevege seg i snegle-fart mellom kafe-bordene med sine vesker og briller er veien kort til overfall og ran. I Oslo er de kjent for å voldta døtrene våre. Hadde vi hatt et politi og en ordensmakt som de har i Spania hadde vi unngått mye av den kriminaliteten man unngår i Spania. Man har liksom ikke lyst til å legge seg ut med en politi-konstabel med diverse våpen i beltet. Og her patruljerer de også.

Økonomisk kriminalitet derimot er ikke noe spanjolene slår spesielt hardt ned på. Det ser man nå når alle korrupsjons-sakene rulles opp. Og på Costa del Sol har man for lengst satt lyset på den lys-skye virksomheten der nede. Mye tyder på at den forflytter seg nordover. Eks vis til Benidorm.

Benidorm gir et sjuskete inntrykk om man kommer kjørende fra Albir. Kun en halv time unna. De mange skyskraperne fremstår forfalne. I vinduene oppover i etasjene skimtes verken blomster-potter eller gardiner. I en skyskraper har hjørnedelen av en murblokk falt ut. Gudene vet hvem som fikk den i hodet. Et stort hull i øverste etasje på en bygning som nok er mer enn tyve etasjer høy. Manglende oppussede fasader skjemmer disse skyskraperne som møter deg overalt dit du vender blikket om du ser oppover. Du trenger ikke det heller; de er nemlig svært brautende og iøyenfallende. Jeg antar at de fleste stammer fra 1970-tallet. Akkurat som på Mallorca da de var i sving der. Det ble bygget i en fart som var unik for landet. Nå skulle det satses for fullt. Personlig vil jeg aldri tilbake til Mallorca dit Ving og andre sender sine gjester. Rommene bærer stort sett preg av gammel skitt og lort. Møblene er av typisk elendig kvalitet. Der man blir sittende på treverket som møter legemet over en råtten og myk skumgummi-madrass. Med vegg-til-vegg-tepper som nok har sett bedre dager. Oppussingen der går tregt.

I Benidorm satses det stort. Spesielt på briter. De har også penger men ikke så mye at de blir plagsomt representative lenger nord, f eks her i Albir. Der prisene er langt høyere. Kvadratmeter-prisen på en leilighet i Benidorm er pr idag 1,945 euro. Det er ikke mye og passer nok britene mere enn det passer oss nordmenn. Såpass har vi forstått. Benidorms siste skyskraper har et «tvilling-tårn» (av alle ting). Her er prisen på en leilighet høy blir det hevdet. Omtrent 6000 euro/m2.

Så hvorfor bygges det stadig mer. Hvorfor gis det stadig flere lisenser? Man skulle tro at det var nok av leiligheter å oppdrive i denne byen som på folkemunne blir kalt Manhattan. Det jeg registrerer derimot hva gjelder alle disse leilighetene er at de antagelig ikke blir solgt. Og for å endre på dette faktum oppfordres spanjoler å oppgradere leilighetene sine. På godt norsk «pusse opp» innen de selges. Og ikke bare det, for det hjelper lite om du pusser opp leiligheten når den utenfra ser ut som en falleferdig rønne. Ergo satses det nå på investeringer heller i eldre eiendom enn nye. I motsatt fall tror jeg vi årene fremover vil se mange halvferdige hus. Pengesekken er ikke lett å fylle i dagens Spania med arbeidsledighet rundt 25%. Men i Benidorm tviler jeg på at Ola og Kari ønsker bosette seg deler av året.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar