torsdag 15. november 2012

BBC, London og starten på en spesiell kultur

Den ene kjente personligheten etter den andre blir nå avslørt som pedofile. Eller sagt på en annen måte; voksne menn som tukler eller har tuklet med mindreårige.

Etter å ha tilbragt en sen ungdomstid i London i nærmere to år på slutten av 60-tallet er jeg overhode ikke overrasket over dette. Man skal huske på at det som vi senere har kalt kjendiseri - det oppsto på den tiden i England. Med pop-musikken og deres pop-stjerner fulgte en idolisering som vel ikke noe annet land hadde et forhold til på den tiden.

Uttrykket «groupies» som opprinnelig kommer fra England og handler om unge jenters hang til å henge etter popgrupper; og med det fikk innpass overalt der alle disse pop-gruppene holdt konserter - er et kjent fenomen. Etter som årene gikk ble de avslørt den ene pop-musikeren etter den andre som i løpet av en kveld på et hotellrom hadde nedlagt utallige små-jenter.

En av disse var som mange kanskje kjenner til, Phil Spector; en god venn av The Beatles. Han var populær og en dyktig musikk-produsent. Så har vi noen svært kjente britiske gitarister, eks vis Gary Moore. Hva gjelder BBC og avsløringer den siste tiden er dette en videreføring av det kjente musikere fikk aksept for fra 60-tallet og utover. Tror ikke det har noe med de engelske kostskoler å gjøre.

Selvom homofil praksis ikke var noe man fokuserte på som noe negativt på den tiden var de omtalt som queers. I Carnaby Street var de mange og der var det ingen som provoserte dem «ut av skapet». Men det var da heller ingen som provoserte på gater og torg med klining på offentlige steder. Og hadde endring av ekteskapsloven blitt et tema dengang, er det vel ingen tvil om at det ville få stor negativ oppmerksomhet. For briter er ikke pripne, men de er heller ikke heslige. Ta bare den kjente komikeren Benny Hill. Hvem gliste ikke rått av den mannens stunt i diverse komi-show på tv.

Hva gjelder The Beatles så har vi ikke hørt historier om deres liv med jenter på hotellrommet, bortsett fra den tiden de bodde i Hamburg. Der gikk det livlig for seg og gutta som dengang knapt var tørre bak ørene skal ha vanket på Reperbahn. Da de flyttet tilbake til England og salget gikk til himmels på grunn av førsteplasser ingen hadde kunnet drømme om; var de enkelte medlemmene i faste forhold. Hva gjelder The Rolling Stones så fremsto disse som en gjeng med helt andre moralske holdninger. Dette er ikke ukjent stoff og den tiden de bodde i Frankrike gikk det vilt for seg.

En annen side av det lettlivede livet i England på 60-tallet var det faktum at narkotika som hasj var like vanlig å ruse seg på som sigaretter. Det lå fremme på salongbordet og bare til å forsyne seg fra. Selv hadde jeg venner i forskjellige omgangskretser der folk ruset seg. I miljø jeg fant patetiske og uten selvkontroll. Men jeg tviler på at noen der var å betrakte som narkomane. Dette var kultur. En forlengelse av Londons natteliv og underholdning. Barer og klubber med lange åpningstider dukket opp som paddehatter. Jeg var selv en del av dette og fikk min inntekt derfra i en periode. Hva med å bli ansatt som «bunny» i Playboy-klubben? Selv fikk jeg tilbudet og var inne til prøving av kostymet. Men kjæresten satte en stopper for det. Like greit kanskje? Men når det er sagt; mora di hadde neppe grunn til å frykte noe for jenta si som befant seg i London på den tiden. Vi hørte i allefall aldri om overfallsvoldtekter. Eller ran på åpen gate.

Vi var alle vitne til en løssluppen tid på slutten av 60-tallet/ begynnelsen av 70-tallet i London. Byen som fikk tilnavnet «The Swinging City». Ikke uten grunn. Selv hadde jeg arbeidstillatelse i to år med jobb i Carnaby Street. Der alle som hadde gjort seg et navn; og da kanskje spesielt som pop-musiker var innom hver uke. Man kunne som ung norsk jente bli blasert av mindre. Har omtalt mitt møte med Paul McCartney her i et annet essay.

At briter har et mer utsvevende seksualliv enn andre nasjonaliteter tror jeg ikke på. Men det var noe fundamentalt som endret engelskmenn og deres kultur i kjølvannet av det vi kjenner som pop-musikken på 60-tallet. Pop-musikkens mekka. Alle mente de enten var en kjendis eller lot som de var det. At disse som nå er gamle gubber blir avslørt som overgripere er pussig egentlig. Hvorfor er de ikke blitt avslørt før nå?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar