onsdag 26. juni 2013

Helårs-forsikring: de ber om fulle personalia

Nå strekker visst ikke intellektet til. For følgende historier har satt meg ut.

Idag ringte jeg Europeiske Reiseforsikring. Jeg ville vite hva det vil koste meg å forsikre meg for en lenger periode enn 45 dager. Som er det tidsperspektivet alle forsikringsselskaper opererer med hvis du skal utenfor Norge. Selv har jeg og har hatt helårsforsikring i mange. år. Hadde det også for mine barn inntil de var 18 år. Dette er en fullgod forsikring som dekker det som evt kan skje med deg fra du går ut av døra di.

Etter som barna mine hadde fritidssysler som kunne ha forårsaket skader og men, f eks ved ridning og slalom-kjøring sier det seg selv at du bør forsikre barna dine også. For det kan komme til å koste dyrt om noe skjer. Ikke minst om du oppholder deg i utlandet.

Av en gammel dame fikk jeg vite at de 3 månedene hun bodde i syden om vinteren, den kostet henne rundt 10 000 kroner å forsikre seg. Titusenkroner! At hun sørget for få pace-maker innoperert forstår jeg må ha vært en god ide. Så fikk hun jo uttelling. For hvis det ikke skjer deg noe i løpet av 3 måneder så vil det føles som en stor slump penger rett ut av vinduet.

Nå har det seg sånn at min gamle venninne visstnok ikke er alene om å ta en spansk en i Spania. Noe som irriterer forsikringsselskapene som får et problem siden det ikke kan bevises ugler i mosen. For i dette tilfellet dreide det seg om at hennes blodtrykk for opp og ned noe hennes lege i Norge kunne bekrefte. Og en dag uten at jeg kan bevise det, fikk hun det for seg at hjertet oppførte seg noe merkelig som hun sa; denne 90-åringen var svært oppegående, og så en dag kort tid etter at hun ankom Spania gikk hun til legesenteret der leger og helsepersonale forøvrig er skandinaver. Og vips fikk de lagt henne inn på et sykehus som sørget for at hun med sin dyre forsikring selvsagt gikk foran landets egne borgere, da dette jo var et privat sykehus. Er du med?

Jonas Gahr Støre kan vi jo ikke stole på, såpass har du vel fått med deg. Men denne kvinnen hadde skjønt det. Her gjaldt det å utnytte muligheten som hun ante kunne komme til å koste henne dyrt hjemme i Norge. For dette var ikke en dame som finner seg i å sitte i helsekøen til Jonas Gahr Støre. Oh no, her gjaldt det å smi mens jernet er varmt. I like it!

Men så skal jeg komme til poenget. Det fordi jeg selv har en helårsforsikring som kun gjelder 45 dager. Jeg tok kontakt med Europeiske som også forholder seg til 45 dagers reglen. Og da jeg fikk kontakt på telefonen så gikk jeg rett på sak og spurte om han kunne gi meg en indikasjon på hva det ville koste meg å forsikre meg der.

Han spør: hva heter du, dine fødselsdata, takk; og jeg regnet videre med at han ville spørre om min adresse, om jeg eier huset mitt, om jeg har bil og hvilken farge; muligens.

Jeg svarte: unskyld jeg er så og så gammel, kvinne og ønsker bare at du skal gi meg litt informasjon om hva det vil koste meg når....

Han svarte: dette kunne han ikke fortelle meg uten at jeg oppga personalia. Det var som et forhør. For du visste kanskje at når politiet stopper deg, så må du på oppfordring gi ham dine personalia; navn, fødselsdato, stilling og bopel. Men merk deg, du trenger ikke oppgi ditt personnummer. Hah!

Han sa at forsikringen naturlig nok ble høyere etter hvor lang tid du oppholder deg i utlandet. Hææ? Hvorfor det? Mange vil vel løse dette rett og slett ved å kjøpe en billig flybillet hos Norwegian. Reise hjem et par dager for så å starte på nye 45 dager. Da er du jo oppe i 3 måneder. Og da kan jo umulig noe skje som evt skulle utløse et argument for en forsikring på 10 000 kroner? Eller? Jo, hevdet denne representanten for Europeiske. Det var en vesensforskjell. Mente han.

Regnestykket er enkelt. Helårsforsikring koster deg under en tusenlapp og den gjelder 365 dager. I utlandet gjelder den også. Men altså kun 45 dager. En flytur hjem midt på vinteren koster kanske 299,-, tur-retur. Ergo 600,-. På toppen av din helårsforsikring på 8-900 kroner en ekstrautgift på 600,-. Med andre ord 1400-1500 kroner. Den dekker alt som kan skje deg.

Det er et langt hopp opp til 10 000 spend for den samme perioden!

Denne samme erfaringen hadde jeg da jeg ringte et bil-verksted for å få vite hva et oljeskift ville koste meg. Jeg oppga bil-merke, modell og ja, hva mer? Men nei, den prisen kunne han ikke gi meg uten at jeg opplyste om registreringsnummeret på bilen! Alternativt ga ham mine personalia!

Hva f.... er dette for no'? Det snakkes varmt om at vi har krav på et privatliv. Det hevdes at vi blir overvåket. Og ja, hver gang du drar Visa-kortet blir det registrert hvor du befinner deg. Og tar du med deg telefonen kan du i tilfelle du har gjort noe galt bli sjekket hvor du oppholdt deg mandag den 6; via såkalte base-stasjoner. Uansett om du ringer med mobilen eller ei. Det siden det er sim-kortet som registrerer deg. Med andre ord fjern sim-kortet hvis du har tenkt å gjøre noe galt på bil-turen til Lillehammer. Overvåkingskameraer finnes nå snart over alt. Du blir filmet hvor hen du går. Ute som inne. Det er vel bare et tidsspørsmål innen myndighetene forlanger å sette opp kameraer og lytte-utstyr i ditt eget hjem!

Lever vi i et diktatur eller gjør vi det ikke?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar