lørdag 24. november 2012

Odd Børretzens begravelse

Unnskyld at jeg spør; men hva har en human-etisk seremoni i en norsk kirke å gjøre? Jeg mener den norske kirke tidligere har sagt nei til å bisette mennesker som ikke følger det nedfelte ritualet. Men en kjendis - han eller hun har altså andre rettigheter?

Vi så at den gud-løse Åse Kleveland holdt en tale. Vi ser også at et jazzband sørget for underholdningen. Dette er blasfemi. Ikke det faktum at Odd B ble bisatt i en kirke. Vi vet ikke hva hans innerste tanker var før han døde. Han var antagelig syk på det siste. Han fremsto svært redusert i kassa-køen på Meny i dagene før hans død. Så ingen har rett til å dømme om hans bisettelse. Men hadde kanskje Odd B selv regissert sin begravelse? I så fall er det kritikkverdig av kirken å gjennomføre hans bisettelse på tvers av krikens egne ritualer.

Enkelte sekter har sine egne ritualer; og får bruke kirken som da ikke gjør bruk av den statlig ansatte presten. Eks vis ville et Jehovas vitne snakke om alt annet enn det en prest ville snakke om om. Har overvært en begravelse en gang etter en avdød. Dette var en oppmuntrende opplevelse for de etterlatte. Det fordi disse tror at når du dør så faller du i en søvn. Ikke lar de etterlatte sitte å lure på om hvorvidt vedkommende havner i helvete eller i himmelen. Og på det området har de bestemt sine ord i behold. Og gudløse er de i alle fall ikke!

Skal ikke bidra til utlegninger om New Orleansk jazz, men den formen har sine røtter i hedenske tradisjoner. Og med en såpass markant skikkelse som Åse Kleveland; leder av humanetisk forbund som hovedtaler; fremstår denne begravelsen som den ultimate hedenske bisettelsen som aldri burde vært tillatt i en protestantisk kirken. Da heller i den katolske. Der foregår det mye rart.

Men når det er sagt, det er mange år siden jeg meldte meg ut av kirken. Og i dag huser den mye hedenskap. Det er derfor ikke for meg noe å hisse seg opp over hva som skjer bak disse dørene. Men for andre burde det være et tankekors hva man bruker den statlig finansierte kirken til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar