torsdag 22. november 2012

Golfforbundet med nye takter?

Er golf for alle?

Mitt umiddelbare svar er nei. Men la meg utdype dette nærmere. For det første har jeg først nå i år blitt medlem av denne sporten. Tiltross for at jeg tok det som tidligere ble kalt «det grønne kortet» for mer enn 12 år siden; og ikke har hatt tid til å dyrke golfsporten, har jeg hatt glede av å spille på flere golfbaner i Vestfold. Mitt medlemskap betalte jeg imidlertid til en golfklubb i nærheten. En ni-hullsbane. Og en bane som blir karakterisert som «grei nok som treningsbane». Den er kjedelig og kan ikke sammenlignes med andre 9- og 18-hullsbaner i distriktet.

Det er sjelden folk tar seg turen dit, og det mener jeg det er flere grunner til. Selv om jeg ikke skal spekulere i dette i det vide og det breie. Bare konstatere at jeg ikke føler meg vel der. Klubben går visst også med stort underskudd. Noe de ikke er alene om.

Vestfold golfklubb er en nytelse. Tjøme golfklubb likeså. Så langt for reklamen. Men til det har jeg tenkt å kommentere følgende som ikke er å kimse av. Min «medlemsklubb» som ligger ute på landet har altså få spillere og de kommer fra andre klubber. Mange eldre gubber har funnet hverandre der; og hva det beror på er jeg ikke hundre prosent sikker på, men jeg tror noe av årsaken er at de kan gå å lunte seg gjennom de 9 hullene uten å føle et press på seg for dem som kommer bak. Noe som kan påføre en golfspiller stress og dermed prestere dårlig.

De er ikke mange og kvinner i samme aldersgruppe er i fåtall. Det er ikke investert i ute-møbler som definitivt har sett bedre dager. Og holdningen er at man kan få komme og gå som man vil. Hvilket ble bekreftet da jeg var helt ny og spurte om det var greit å komme i «sægga" møkkete olabukser og dertil møkkete joggesko etc. Svaret var at på deres klubb fantes det ingen etikette-regler som skulle legge demper på entusiasmen og spillet. Det viktigste var at de spilte der, men hvorvidt de var medlemmer vites ikke. Man kan jo spille overalt ved å betale et gebyr, kalt «fee».

Etikette-regler er nedfelt i et lovverk som for golfere nærmest er en hellig bok. Et lite hefte som alle bør ha i bagen når de går ut på banen. Disse regler skal behandles med respekt. Derom er det ingen tvil. Men altså ikke i denne klubben. Et eksempel jeg ble sjokkert over var når en gjeng med ungdommer i tyveårene; 4-5 i alt gikk en runde på banen og for hvert utslag skrek som om de rett før hadde hoppet ned fra trærne, if you get my drift. I et antrekk som ovenfor nevnt. Da dette ble bemerket fikk jeg vite at jo, det hendte rett som det var at denne gjengen dukket opp. Med mye skrik og skrål altså.

Golfforbundet ved president Finn H Andreassen gir i en leder i et av deres medlemsblad i sommer uttrykk for at det må bli livligere på banen. Han tenkte vel hovedsaklig på turneringer, men en turnering trenger ikke mange deltagere. Ergo er ovennevnte eksempel på utagerende entusiasme fra spillere noe Andreassen støtter.

I siste golfblad er det da også et medlem som ytrer seg om patetiske medlemmer som følger golfreglene til punkt og prikke. Og det skal man. Det er alltid blitt forventet at golfreglene skal følges til punkt og prikke. Men altså ikke etter 2010, da eller? Det var nemlig da det grønne kortet forsvant. For deretter å bli erstattet av et kurs som jeg selv visstnok måtte gjennom; tiltross for det relativt strenge kurset jeg tok på slutten av 1990-tallet. Der jeg måtte gjennom 30 tøffe teoretiske spørsmål samt praktisk eksamen på golfbanen. Av de 30 teoretiske besto jeg 29, bare så det er sagt.

Dagens kurs som skal lede en potensiell golfspiller inn i golfsporten har ikke på langt nær dette kravet og i mitt tilfelle erfarte jeg at kravet var litt «så som så». For min egen del hadde jeg jo allerede tatt eksamen, men for de andre så slo det meg at de like gjerne kunne fått beviset på postoppkrav.

Golfforbundet utkommer med medlemsblad flere ganger i året. Og som jeg skrev i forrige essay reagerte jeg sterkt på en artikkel med bilde av muslimske kvinner i burka og hijab; fra en golfklubb i Norge. - Her skulle det satses stort!

I tillegg sitter jeg med et glanset gratis blad på over 200 sider som jeg plukket opp på en klubb; med reportasjer fra hele verden, forfattet av bladets egen fotograf som også er journalist. Reportasjer fra eksklusive klubber rundt om i verden, eks vis Spania, der jeg vet det er trivelig å være medlem. Og da sikter jeg ikke kun til banen men også til den tiden du kan nyte etter en runde i trivelige omgivelser rundt bespisning etc. Her legges dessuten til rette for innkvartering i eksklusive hotell-rom. Selvsagt til en pris ikke alle kan ta seg råd til. Men at denne muligheten ligger der indikerer at man i utlandet fremdeles oppfatter golfsporten som en «rikmanns»-sport. Og hadde det ikke vært for den indignasjonen jeg føler over den holdningen Golfforbundet nå plutselig legger for dagen i Norge, så ville jeg ment at den gleden man kan ha av å tilbringe en uke på en eksklusiv golfklubb i utlandet, burde gis alle som er villig til å prioritere sin sommerferie økonomisk sett.

For det som presenteres i medlemsbladet kan umulig representere den vanlig norske golf-spiller. For han føler seg neppe vel på en bane som utad presenterer seg som en rølpete ungdomsklubb. Der hvem som har lyst kan gjøre akkurat som han lyster.

I et sosialistisk styrt land som Norge overrasker det meg dog ikke at ting er i endring. Denne politiske korrektheten som tres nedover hodene våre i alle anledninger. Der alle er like, der det ikke finnes kjønn, der ingen er bedre enn andre. Der ingen blir utfordret. Der ytringsfriheten nå snart er en saga blott; der ligger det etterhvert mye og ulmer i befolkningen.

Vi er ikke like, vi velger å samles rundt bordet ved hyggelige anledninger med mennesker som er lik oss. Staten derimot vil noe annet. Og det skal du vite, at dette prosjektet som våre røde politikere presser nedover hodene våre er det du og jeg som betaler for over skatteseddelen. Og kommunen din gir ikke ved dørene; og i alle fall ikke for å holde liv i de utallige golfklubbene som har poppet opp rundt om i landet. Og de går som sagt med underskudd en etter en. For som det ble sagt i «min klubb» (midlertidige) som befinner seg ute på landet: Bøndene synes ikke de passer inn. Men, vil jeg vel tro. Når de forstår at de kan ta med seg sin egen rølpete bonde-kultur ut på golf-banen, varer det vel ikke lenge innen de enkelte små klubbene tar seg opp igjen.

Det er derfor ikke helt uten grunn antar jeg, at presidenten fremdeles slår ett slag for en «folkelig» golf-sport; der alle skal med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar