Siden jeg først er i gang
med å skryte av mine kokkekunnskaper, skal jeg idag slå et slag for
dua. Du finner fremdeles duer i frysedisken og da i de mer assorterte
butikker vil jeg tro. Men på min tid ble den kjøpt i fiskebutikken
i Sandvika; om den fremdeles eksisterer.
Min avdøde eksmann som
engang i tiden tok innersvingen på meg i en alder av 25 år; var
glad i mat. Og siden han forlot mor og barn som han på den tiden var
gift med, og senere kastet dem ut av hjemmet sitt, lot jeg meg friste
av gode viner og eksepsjonelt gode restauranter.
Kom i hu denne min
gourmetreise dengang; da jeg tilbragte mye tid med denne mannen som
også ble min ektefelle, etter å ha sett et program der fire
personer samles hos hverandre og der det blir servert froskelår. Ja
hvorfor ikke biller eller maur?
Det ene medlemmet av
gruppen er nær ved å spy ved tanken på å måtte spise krypdyr.
Noe jeg støtter fullt ut. Det er nemlig ikke snakk om å vende seg
til tanken uansett hvor hvitt froskekjøttet er.
Selv ble jeg så beruset
av mine fancy restaurantbesøk i Oslo dengang i det forrige århundre,
at jeg gladelig satte til livs østers. Jeg begynner riktignok å bli
glemsk, men jeg husker som det skulle vært i dag at den ene gangen
var på den ærverdige Blom; den andre gangen på Etoile. Folk fra
Oslo vet hva jeg snakker om hvis de tilhører min generasjon. Seks
iskalde østers i sitron gled ned med den dyreste hvitvinen, og med
den største selvfølge overhode. Selv var jeg for ung den gang til å
registrere det faktum at dette sjødyret var levende. Det ble med
disse to gangene. Jeg ble eldre og klokere.
Den første gangen jeg
spiste noe uvanlig var i San Marino på et 3 ukers kurs i regi av
Tjæreborg. En gjeng med 40 elever; danske og norske, samt to danske
lærere skulle vi reise rundt i sør og mellom-Europa under dekke av
å lære å bli en dyktig guide. For våre to lærere tror jeg dette
var en «dekk-operasjon», iscenesatt av Tjæreborg. Det tok ikke
lang tid innen jeg var del av det lille utvalgte teamet som fikk
delta på ikke-registrerte utflukter. Til operaen i Wien og til
operaen i Praha. Begge gangene storslåtte ballettoppvisninger.
For ikke å snakke om våre
private utflukter til restauranter; spesielt utvalgt som de var av
våre to danske lærere som allerede hadde vært i dette gamet i
flere år. Ved et restaurantbesøk ble det bestilt sniler. De var så
vidt jeg husker friterte. Det var første og siste gang det havnet en
snile i min munn. Ung og naiv lot jeg meg friste. Inntil avsløringen
var et faktum. Sniler for meg er det samme som de hvite og svarte
slimete og feite langsomtglidende krypdyrene vi gjorde hva vi kunne
for å unngå å tråkke på; når vi var i skauen som barn.
Nå skal det ikke benektes
at jeg har fått tilbakemeldinger på mine utlegninger om de duene
min mann og jeg spiste under svært utvalgte omstendigheter. For her
var det snakk om å gjøre et besøk på en gourmet-restaurant om til
et svært privat foretagende. Med den beste og dyreste rødvinen; og
som sagt i egen regi med en kokekunst som mange misunte meg. For jeg
kan lage mat. Og da dua ble omtalt som «skotsk» falt man
litt mer til ro.
Hva gjelder skogsduer
foretrekker jeg denne fremfor rypa. Det fordi det er mer kjøtt på
fuglen. Alle som har sett duer vet at de er ganske store. Men det
sagt, er skogsdue og da skotsk avlet langt mindre i størrelse, men
med mer kjøtt. Fuglen skal tilberedes som rypa. Og som ved vilt
generelt er det sausen som avgjør måltidet.
Bon appétit!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar