lørdag 7. september 2013

Et sykehusopphold kan koste oss livet

Idag blir en undersøkelse presentert om nordmenns angst for å bli «skadet» på sykehus. Noe som ikke kun opprører meg, men også overrasker meg. Ikke fordi jeg har problemer med å tro det, men fordi jeg har hørt historier som har forskrekket meg.

I korte drag ble en bekjent av meg lagt inn på sykehus med brukket ben. På et av Oslos sykehus. Mannen er i underkant av 40 år. Han gjorde noe så dumt som å male huset sitt. Han falt ned fra stigen fra flere meter.

Å lappe sammen et ben etter et brudd burde være en grei sak vil man vel mene. Han gikk da også med benet i gips i lengre tid under stadig vitsemakeri fra sine venner. He he... du som er stinn av penger, kunne du ikke ha ansatt en maler for jobben? He he...man lo godt og mannen hinket seg videre gjennom livet og så frem til den dagen da gipsen skulle av. Den dagen kom men den dagen ble ikke som i andre tilfeller. Det var gått betennelse i såret. Bakterier! Sykehuset fikk skylda. Han var og ble småforbannet over lenger tid. Dette hadde han ikke tid til. Og dessuten hang det ikke på greip at han ble syk under sykehusbehandlingen. Det skulle gå lang tid innen han igjen kunne bevege seg på normalt vis. For å være ærlig så vet jeg ikke om han noensinne ble skikkelig bra. Har ikke snakket med mannen på lenge.

Jeg husker en debatt på radion for ikke så lenge siden. Det ble debattert det faktum at folk er blitt svingdørspasienter. Hvilket betyr at siden samhandlingsreformen, som denne udugelige regjeringen innførte, kom man på den ideen å legge press på kommunen for at de skulle få fart i utbyggingen av sykehjemsplasser. Sykehusene har stramme budsjetter, men det har kommunene også.

Sykehusene begynte da med å skrive ut pasienter som burde bli liggende der. Litt for fort. Dette for å spare penger. Legene har selv sagt sitt i klar tale om hvordan dette oppleves. Uansvarlig! Pasienten blir da sendt som en pakke til kommunens sykehjem der det ofte ikke er eneromsplasser. Det er nå så – men der det faktisk ikke er forsvarlige instrumenter og kapasitet. Ergo blir pasienten i mange tilfeller sendt tilbake til sykehuset. Fordi de aldri blir friske på sykehjem. Svingdørspasienter!

I denne debatten på radio mente denne politikeren at samhandlingsreformen var bra. Fordi – ja hold deg fast: det måtte da være bedre å bli skrevet ut fra sykehuset – i stedet for å ta sjansen på å bli syk, sykere, sykest der på sykehuset! Ja, det sa mannen som representerer denne røde udugelige regjeringen. Som stadig vekk kommer opp med nye ideer. Som i realiteten ikke lar seg gjennomføre. Fordi – det skal spares!

Og sånn var det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar