mandag 2. juli 2012

To voldsmenn: Adrian Pracon og Anders Breivik


Ja, nå kan vel noen mene at det er en viss gradsforskjell i det å drepe 69 ungdommer for fote uansett deres bakgrunn som AUF-ere på en propagandaleir i Arbeiderpartiets regi. Og det å først slå en person for deretter å fortsette volden ved å sparke vedkommende i hodet? Eller?

Vel, Adrian Pracon er tiltalt for vold mot to personer og Anders Breivik er tiltalt for vold som førte til drap på 69 ungdommer. Pracon kan prise seg lykkelig for at de personene han øvde vold mot og sparket i hodet overlevde. Ren flaks?

** En kvinne måtte sy seks sting i ansiktet etter å ha blitt slått i hodet, ifølge tiltalen.

** En mann gikk over ende etter først å ha blitt slått eller dyttet. Ifølge tiltalen skal Pracon ha fulgt opp med å sparke mannen i hodet etter at han var gått i bakken.

Uansett er det ikke tvilsomt at Pracon er i besittelse av svært alvorlige voldelige tendenser og bør sperres inne. Først slå ned personen - og når han ligger ned uten evne til å forsvare seg; deretter å sparke noen i kroppen og hodet tyder på en svært voldelig person. Spørsmålet er som med Breivik: bør han sperres inne og for hvor lenge?

Nå er det tydeligvis ikke politisk korrekt for mediene å lage en sak om den mannen som også drepte for fote: Arnfinn Nesset. For jeg kan ikke se at noen avis eller medium har sammenlignet disse to oppsiktsvekkende massedrapene. Men selv har jeg skrevet et essay om saken her; og mange har linket seg til den iflg statistikk fra bloggen.

Drapene til Nesset kan ha vært flere enn 100. Drapene på Utøya var 69. Gradsforskjell her også kan man vel mene. Så hva anses å være verst av disse 3 omtalte sakene? Jeg ser personlig ingen forskjell bortsett fra antallet og «drapsmetodene». Den ene med gevær, den andre med egen muskel-kraft og den tredje med gift (Curacit). Hensikten var å drepe i alle tre tilfellene.

Som et apropos til Breiviks ofre sa han altså at når han møtte på Pracon ved minst to tilfeller så lot han Pracon slippe unna: fordi han fremsto som en kopi av ham selv. Og ergo med samme personlighet. Adrian Pracon, som er polsk skal ha uttrykt at han fant det fornærmende av Breivik å sammenligne ham med en massemoder og terrorist.

  • Det er vemmelig. Vi er absolutt ikke like, sier Adrian Pracon til TV 2.

Adrian Pracon og Breivik er to personer relatert til samme sak; Utøya. De var begge der. Pracon som leder for propagandaleiren til Arbeiderpartiet og Breivik der som bøddel. Men siden denne lederen for AUF i Skien fremsto lik med ham selv, lot han vedkommende leve.

Vi har undret oss over Breiviks kulde og manglende reaksjoner under ofrenes vitne-avhør. Men det blir et tankekors at han er i stand til å lese mennesker som han tydeligvis kan. Og at han leste Pracon som en type med manglende empati er vel ikke utvilsomt. For når du sparker noen som ligger nede og som ikke fysisk har rørt deg eller engang provosert deg, da mangler du definitivt empati. For orden skyld dette sa Pracon også:

«Jeg hadde da rettssaken startet forsonet meg med at jeg aldri ville få svar på dette spørsmålet. Derfor var veldig sterkt og spesielt å høre at han ønsket å gi en oppklaring. Det er for tidlig å bearbeide dette sånn umiddelbart. Jeg tar inn denne informasjonen nå, så får jeg bearbeide den senere. Håper i hvert fall livet mitt vil normalisere seg over tid og at jeg på sikt klarer å få et normalt søvnmønster igjen, sier Adrian Pracon til NTB».

Sover han kanskje bedre nå?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar