mandag 16. juli 2012

Document.no v/Chr Skaug


Det hender fremdeles at jeg svitcher innom document - men ikke på langt nær så ofte som før. Dette beror ene og alene på at sakene deres etter 22/7 fremstår fislete. Du vet når du aner en hånd på rattet som sier: så så slipp clutchen langsomt samtidig som... ja, hva skjer om du ikke har en stødig fot? Det blir brå-stopp.

Det som har skjedd på denne engang så spennende bloggen, fremstår ikke spesielt spennende etter at redaktøren la hånden på rattet. Og kommentarene som følger har stadig forskjellig navn. Kan det være at de mest ivrige som så bloggen som et naturlig samlingspunkt ikke lenger føler seg hjemme?

Christian Skaug er en av deres bidrags-givere - og idag lørdag har han et innlegg som får meg til å stusse. Han filosoferer om fotball-fikserne og hengir seg til spekulasjoner han ikke har dekning for. Antagelig fordi sannheten kom for en dag etter at hans essay ble trykket? Han starter resonnementet med flg tankespinn: «Så var det altså ikke bare nede på det fordervede kontinentet, fremfor alt i korrupte sydeuropeiske land, at fotballen forgiftes av kampfiksing».

Nå har han vel lagt lista vil jeg mene. Ergo; vi nordmenn er ikke noe bedre vi!

Videre: «Det er ikke alt som er så rent og uskyldig i vårt eget land heller, ikke engang i idretten, som mange er så stolte av — ofte med rette». Deretter faller jeg av lasset. Så jeg henger meg opp i de innledende setningene som ovenfor.

Selv er vel Skaug vanligvis knyttet til Italia kan det fremstå som; og han har da også referert fra italienske forhold som vel ligner på våre egne: Innvandrede folk som de ikke blir kvitt. Etter et lengre opphold i byen Perugia for noen år siden sto de plagsomme og tigget utenfor butikken i nærheten av Tinghuset. Ikke med kopp, nei, de tok tak i deg når du gikk ut av butikken. Tok et tak i armen din så du måtte stoppe opp å se dem inn i øynene.

Dette tok jeg opp med det lokale politiet som stort sett satt i bilene sine. Men som de sa: «det er dessverre ingenting vi kan gjøre». Ergo: som i Norge der politiet ikke har de nødvendige hjemler.
Men altså det som Skaug med rette har skrevet om fra «hjemlige trakter» er som regel ikke politisk korrekt. Med dette essayet om kamp-fiksing filosoferer han over det faktum han ikke er villig til å vente med å spekulere i: «det er altså ikke å uskyldsrent i Norge heller». Jeg tar meg i å smile, selv om jeg er skuffet over Skaug. For personlig skjærer jeg alle over en kam nå om dagen og har gjort det de siste årene.

For leser jeg om overfall og voldtekter konkluderer jeg med at udåden er begått av negre. Ran på åpen gate: øst-europeere (høyst sannsynlig rumenere iflg politiets seneste statistikk). Osv osv. Og når jeg leste om kamp-fiksing så var jeg vel noe tvilende, selvom man snakket om mafia. Men jeg skal ikke underslå at jeg tenkte at dette er det ikke en norsk fotball-spiller som er involvert i.

Og gjett om jeg fikk rett'a? Slår opp på nettsiden til VG idag - og hva ser vi der som man sa på barne-tv i gamle dager. «4 fotografier i farger endog av 4 spillere» som er tiltalt for fotball-fiksing. Og vet du hva, eller? De fremsto alle som en med et arabisk navn!

Kanskje står det bedre til med vår norske fotball-ungdom allikevel? Kanskje er de ikke så «fordervede» after all? At styrelederen i Follo uttaler følgende til Dagbladet:

«Dette er en fantastisk klubb med masse mennesker som brenner for fotballen, og stort sett alle spillerne har gått gradene lokalt og er fostret opp på skolene i nærområde». - Dette henger ikke Skaug seg nevneverdig opp i. Han kaller det endog «et sterkt utspill».

Christian Skaug burde be de norske Follo-ungdommene om unnskyldning, spør du meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar