torsdag 7. juni 2012

Tennis og golf: Etikette


I noen idrettsgrener er temaet etikette en del av opplæringen for å bli godkjent som spiller. I golf ser det nå ut til at sporten vil følge den samme agendaen som tennis-sporten har satt: «Alle kan spille»!

Utgangspunktet er å gjøre opplæringen så enkel som mulig. Helst uten noe som helst. I 2010 kom noen nyttige idioter inn på den ideen at «alle skal med». Og gjerne gratis. Med et billig golf-medlemskap kan du til og med få et halv-sett med køller og det du trenger. Til og med sko! For 10-12 år siden var det ikke sånn. Først måtte du gjennom teori-prøve. En eksamen jeg selv tok med glans. Av 30 spørsmål besto jeg 29. Den praktiske delen var å gå 9-18 hull på banen. Der vi fikk instruksjon av en pro. Jeg besto den prøven også og var dermed kompetent for «det grønne kortet». Så ble det med det; jeg hadde to barn, utdannelse og full jobb å ta ansvaret for. Ergo smått med fritid.

Idag derimot er det enkelt å få golf-kortet, som det nå heter. Det grønne kortet forsvant altså i 2010. Så enkelt er det blitt at i realiteten finnes ingen unnskyldning. Og billig er det også blitt. I golf-sporten var det lenge sånn at man kjøpte seg inn i golfklubben. En kvinne jeg kjenner betalte 40.000 kroner for en aksje. Som idag altså ikke er verdt nåla i veggen. Ikke får hun pengene tilbakebetalt heller. Det fordi man kjøper seg ikke inn i de fleste golfklubber i Norge lenger. Det holder med å betale en medlemsavgift. Denne er også nå så billig; at som sagt det finnes ingen unnskyldning for ikke å spille golf. Og bonden han selger heller jorda og bygger golfbane.

Det med at tennis og golf er en «sosse»-sport gjelder ikke lenger. Ei heller tennis. Det fordi gud og hvermann nå kan ha råd til å bli medlem. For min del har jeg sett på karakteristikken «sosse-sport» som relatert til et komfortabelt liv økonomisk. Men også pga det som omfavner kleskode og oppførsel hovedsaklig. Det koster fremdeles egen-anstrengelser for å bli en god spiller. Så ikke alle vil føle at de egner seg for spillet. Men verken penger, oppførsel eller klesdrakt er lenger avgjørende. Se bare på neger-søsknene Williams. De haler inn den ene utmerkelsen etter den andre og har vært noen av verdens beste kvinnelige tennis-spillere de siste ti-årene. Men skrekk og gru som de kler seg! Og bevegelsene på banen kan ikke akkurat sies å være grasiøse. Jeg sier ikke mer...

De mannlige; som Federer og Nadal eks vis har gudskjelov ikke lagt seg på et så simpelt nivå klesmessig. Men når det kommer til skrik og skrål hender det at Nadal utmerker seg. Federer derimot er en mann som har forstått dette med etikette. Kan ikke huske å ha opplevd en Federer som roper ut sin frustrasjon i et orgasmisk lignende brøl. Bjørn Borg er en annen spiller som vi fikk respekt for og da ikke bare for et unikt bra spill. Det er brudd på reglene å kaste tennis- racketen i bakken.

Det er også brudd på etikette-reglene og skrike og skråle på golf-banen. Allikevel opplever vi stadig at denne reglen brytes. På min golf-bane får vi besøk av et par gutte-gjenger som ikke har noe der å gjøre. De kunne like gjerne stått nede på et jorde og slått golf-baller. For med «driveren» slår disse så langt at man lurer på om det er golf de egentlig spiller. Og hver gang de slår ut en ball som havner så mange kilometer unna at den forsvinner ut av syne - så følger i kjølvannet skrik og skrål som om de akkurat skulle ha hoppet ned fra trærne. Primalrop!

Dette er brudd på golf-etikette og bør tiltales. Men nei, gjør du det kan du risikere å få svar på tiltale. Så man rusler rundt på golf-banen og koser seg inntil man møter på en gjeng med apekatter som tydeligvis fikk golf-kortet i posten; uten å ha lært seg noe annet enn teknikk. Og knapt nok det. I tillegg møter vi til tider også fra samme spillere en kleskode som ser ut som de kommer rett fra jobben. Fillete og møkkete ola-bukser og med joggesko som definitivt har sett bedre dager.

Dette med kleskode og manglende krav til etikette tror jeg golf-klubber som tillater dette - selv kommer til å angre bittert på. Fordi uansett motiv for å få folk til å mosjonere, så ligger fremdeles ønsket om medlemskap i en golf-klubb i det mange forbinder med stil. Og det finner du i utlandet på de mange eksklusive klubbene. Der du etter endt match kan innta en middag i eksklusive omgivelser. Selvsagt også i Norge. Men der er medlemsavgiften høyere. Du kan selvsagt spille der om du har golfkortet men da må du betale en avgift på noen hundre kroner pr gang.

Hva gjelder dagens tennis-spillere opplever man nå på tennis-banen spillere fra nasjoner som generelt fremstår som «primitive» i sin omgang med andre; de er svært høylytte generelt. Og dermed fratar oss publikum gleden av å se spillet i aksjon. Brølene fra enkelte spillere har ødelagt og ødelegger for sporten - som vi - når det kommer til stykke ikke faktisk ønsker at alle skal kunne delta i. Nettopp pga manglende respekt for etikette-reglene. Så vi betakker oss mange og velger oppvisninger der vi slipper å irritere oss. Eks vis slår jeg av lyden når enkelte spillere er i aksjon. I disse dager fra Roland Garros i Frankrike. Og disse bekrefter igjen mitt enkle syn som for noen vil kunne betraktes som fordomsfullt. Men som altså ikke er det. Du kan selv gjøre deg en oppfatning om mine utlegninger.

Så: «Alle skal (altså) med». Et mantra sosialdemokratene med intensitet messer i alle henseender, som om de tror det selv. Og det gjør de! Vi ser det i dagens skole der mantraet er det samme. Der man putter døgenikter og unger med gode evner i samme klasse. For med holdningen om at alle er like gode, unngår man sjalusi og avundsjuke. Tror de samme! Og siden de aldri blir bærekraftige deltagere i arbeidslivet, velger de yrker der det holder med et kurs på noen uker. Eks vis vektere som nå streiker for en lønn lik den politiet eks vis har etter 3 år og mer på høyskolen. Dette fenomenet er det sosialistene som står ansvarlig for.

I Danmark er det sånn at lærerne er instruert til å heve lista for hvordan de skal sette karakterer. I Norge er det likedan; her unngår man karakterer på de laveste klasse-nivåene. Med nye innvandrere som aldri kommer til å bli bærekraftige. Eks vis mennesker fra nasjoner som vi idag ikke ser opp til er det faktisk blitt avgjørende. At det hevdes at de samme nå tar høyere utdannelse enn nordmenn eller lik med, er en sannhet med stoooore modifikasjoner.

Med et utdanningssystem uten karakterer slipper alle inn på universitet og høyskoler. Men etterhvert ser vi at de samme dropper ut. Intensiteten og kravene til gjennomgått pensum setter dem ut av spill - og jobbene de så frem til er følgelig ikke der. Altså en illusjon satt i system. Jfr «Selvmords-paradigmet» av Ole J Anfindsen. Og ikke minst den kritiske Brochmann-rapporten om temaet bærekraftig befolkning relatert til «lavinntektsgruppe-befolkningen».

Så de nyttige idiotene er blitt en pest og en plage. For argumentene deres henger ikke på greip. Og kanskje er det nettopp der de har plukket dem ned fra?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar