For snart 10 år siden kom jeg over en
artikkel på flere amerikanske Internett sider som omhandlet stoffer
i maten som er skadelige. Ikke bare skadelige men giftige. År om
annet fokuserer helsemyndighetene på stoffer som kan forårsake
kreft. Husker du artiklene som fortalte deg at aspartam som er et
kunstig søtningsmiddel er kreft-fremkallende? Hva skjedde når dette
var glemt. Du fortsatte å kjøpe brus tilsatt aspartam fordi på den
annen side har vi fått vite at sukker er gift det også. Sukker er
faktisk ikke giftig før det blir raffinert. Og det er det sukkeret
vi får i oss daglig mer eller mindre i forskjellig type mat. Men å
kjøpe en cola «light» er faktisk verre enn å kjøpe en vanlig
cola.
Det er også blitt fokusert på såkalte
e-stoffer som finnes i større og mindre mengder i den fabrikkerte
maten. Fabrikkert ja, når du f eks spiser en middag fra Fjordland.
Du forstår at stoffer må tilsettes for at maten skal holde seg i
butikk-hyllene i mange måneder. Noen matvarer, f eks hermetiske
varer kan holde seg i mange år. Har du noengang etterlatt et eple i
bilen som ikke ble spist opp. Du vet at det er flere måneder siden
skrotten ble glemt, og når du igjen oppdager den så er den like
«hvit» i kjøttet. Da forstår vel de fleste av oss at noe er
forferdelig galt. Eplet er definitivt tilsatt et stoff som ikke er
bra. Alle disse stoffene som behandler maten vår er giftig. Og
farlig for vår helse.
For snart 10 år siden sendte jeg to
brev h h v den 10.8.2000 og 30.8.2000 til Norsk Institutt for
næringsmiddelforskning på Ås. Jeg fikk aldri svar. I dette essayet
skal jeg forklare deg hva som gjorde meg så nysgjerrig at jeg mente
almenheten burde få vite det.
Denne saken skal handle om en
«smaksforsterker». Som du forstår av ordet er dette et stoff som
gjør at du «du får lyst på mer». La meg ta et eksempel: du
sitter der en kveld med en pose potet-chips som kan være tilsatt en
paprikasmak, en sur smak eller rett og slett bare er saltet. Nå er
det ikke disse smakene som forklarer hvorfor du ikke klarer å legge
fra deg posen før den er tom. Nei, og dette bør du merke deg: det
er på grunn av en smaksforsterker som kalles Monosodium Glutamate
eller forkortet MSG.
GLUTAMAT
I fordøyelsessystemet blir alle
proteiner, både animalske og vegetabilske til aminosyrer. Disse
suges opp av tarmen, føres med blodbanen rundt i kroppen og blir til
byggemateriale for kroppens egne proteiner. Av de tjue aminosyrene
som menneskekroppen trenger til å bygge opp proteiner er det åtte
som ubetinget må tilføres gjennom maten. De tolv andre som kalles
ikke-essensielle kan organismen lage selv. GLUTAMAT er en av dem.
AMINOSYRE
Aminosyre er byggemateriale i alle
levende celler. Kan sammenlignes med en byggeklosse som det finnes
tjue forskjellige utgaver av. De passer alle inn i hverandre og er i
den levende organisme byggemateriale for proteiner.
NATURLIG
Glutamat er naturlige bestanddeler i
planter og vev. Menneskekroppen inneholder 4,4 pund naturlig
glutamat. Hvis et pund er lik 0.4 kg vil det altså bety ca 1.76 kg.
I sjampinjong og tomat er innholdet spesielt høyt.
NATRIUM-GLUTAMAT
Natrium-glutamat !!!! er en
«smaksforsterker» vi ikke trenger men den bidrar til at du sluker
potet-chips posen under null komma null. Hva om man utelot denne
smaksforsterkeren? Kanskje ville du da kunne legge fra deg posen bare
etter en håndfull? Hypotetisk er svaret ja. Og har du samtidig da
tenkt på at siden disse potet-chipsene er fremstilt i olje så vil
en håndfull potet-chips være mindre skadelig også pga oljen –
enn om du satte nedpå hele posen. Du forstår selvsagt poenget.
Natrium-glutamat er en smaksforsterker
som gjør at tennene dine løper i vann. Na-glutamat er natriumsaltet
av aminosyren glutaminsyre, en aminosyre som gradvis nedbrytes i
kroppen på en naturlig måte. Kjemisk fremstillet glutamat derimot –
forbinder seg ikke naturlig med aminosyrene. NB! Nå skjer
absorberingen så fort at normale blodverdier forhøyes med å t t e
- t i ganger mer enn vanlig.
Du forstår vel her at det som nå
skjer i kroppen din vil skape en ubalanse. Eller?
HVA ER NA-GLUTAMAT
Na-glutamat er et hvitt, krystallisert
pudder. Det kan ha forskjellige navn, noe som kan gjøre det
vanskelig å oppdage. I enkelte matvarer som f eks leverpostei på
boks nevnes ikke na-glutamat eller MSG (under e-stoffer) - kun
«glutamat. Andre ganger under benevnelsen mono-natrium glutamat (som
i Knorr Aromat) på boks som selges som et kjøtt&grill-krydder.
Maltodekstrin er en annen benevnelse av det samme stoffet og finnes
bl a i Toros Rett i koppen. Og nesten uten inntak i buljong og
sauser, så som pastasaus og bearnaise. Enkelte ganger også nevnt
som «naturlig smaksforsterker.
Bruken av MSG er ikke noe nytt fenomen
og i ethvert kinesisk kjøkken brukes dette midlet ukontrollert.
Stoffet ble da det først ble utnyttet fremstilt av tang/tare kokt
til en gele/buljong. Senere i nyere tid i Tokyo av en japaner
Kikunae Ikeda i 1908. Da japanerne startet fremstilling av stoffet
Glutamate. Senere startet man produksjon i nord-Amerika fra mais og
hvete-gluten. Idag blir det fremstillet av sukkerroer i en spesiell
prosess som ligner det man kjenner som «sauerkraut». Som er en form
for norsk surkål.
Det er ikke overraskende at
Næringsmiddeltilsynet ikke besvarte mine brev. Food and Drug
Administration (FDA) i USA gjør hva de kan for å skjule disse
fakta. Henvendelser gjort blir tiet i hjel der som her.
Neste innlegg om MSG skal omhandle de
sykdommer som amerikansk forskning mener er forårsaket av dette
kjemisk giftige stoffet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar