mandag 30. april 2012

Språket: forstyrrende elementer


Når man skal presentere et program på TV er det viktig at den som presenterer ikke fremstår forstyrrende. For eksempel har man et utseende som skiller seg ut i mengden bør ikke vedkommende presentere programmet. Et eksempel: en person med et hareskår (ikke ment å fornærme) som ikke er behandlet godt nok av kirurg vil virke forstyrrende. Folk vil bli sittende å nistirre på vedkommende stedet for å høre etter. Det samme med en dverg.

En person som snakker en dialekt bør ikke fremstå på andre medier enn de lokale. Eks vis har vi i Norge dialekter som er så forstyrrende å høre på at vi ikke får med oss mer enn halvparten av innholdet og knapt nok det.

En kvinne som Navarsete burde lære seg bokmål snarest. Hun er en tiltrekkende kvinne med en dialekt som skjemmer utseende så mye at jeg vedder på at mange ikke ønsker henne som politiker av den grunn. Og fra den landsdelen kommer også en annen vakker kvinne; Tone Damli. Ærlig talt Tone; ikke nok med en grusom dialekt men du banner i tillegg!

Så har du folk som Arne Brimi; hva er det han sier? Han formidler mat og det er enda godt han ikke gir oss oppskrifter på direkten.

En tidligere kollega av meg flyttet fra en av disse landsdelene inn til Oslo. Hun skal være glad for at vi ikke lenger mobber folk som flytter til østlandet. Hun babler i vei og man blir stort sett sittende å tolke. Innholdet får vi sjelden med oss.

I syd-Spania snakker de en dialekt som er totalt uforståelig hvis du vil lære deg det spanske språk. Der uttaler de ikke «s» når den kommer rett foran en konsonant. Eks vis: esta buscando som betyr jeg ser (i dette øyeblikk) – det blir uttalt: eta bukando. Tenke deg da et helt underholdningsprogram der folk prater i munnen på hverandre. For folkeskikk det har spanjoler ofte ikke noe forhold til.

Min datter gikk i spansk/internasjonal skole der undervisningen var 100% på det spanske språk. Hun kan sikkert være takknemlig idag for at hennes hovedlærer var fra Madrid. Det kom nok godt med når hun igjen som voksen bosatte seg nord i landet. For den andalusiske dialekten er ikke vakker. Den er uforståelig og like uskjønn som dialekten til Navarsete!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar