tirsdag 5. april 2011

PSYKOPATI – igjen og igjen

Det er et faktum og et gledelig men tankevekkende faktum at flere og flere engasjerer seg i dette temaet som bare blir mer og mer utbredt; psykopati. Jeg ser det av søkeordene på bloggen min de enkelte omskrivningene av denne personlighets-forstyrrelsen. Svært mange nye lesere med andre ord. Selv er jeg nå midt oppe i et forhold jeg ser frem til å avslutte med en person som gjør meg sliten. Da jeg avsluttet serien om psykopater ifjor var jeg sikker på at jeg kunne slappe av. Men nei, så var det plutselig på'an igjen.

Hvis du vil vite hvordan disse gærningene opererer så følg med på The Hills som nå har startet på den første sesongen i en ny runde. Vi blir kjent med den virkelige Heidi Montag. Vi ser henne gradvis bli mer og mer hjernevasket av Spencer Pratt. Heidi er en sunn og en godt utrustet intellektuell ung kvinne oppdradd med en sunn og jordnær innstilling til seg selv og sine medmennesker. At hun etter ganske mange episoder fremstår som den reneste narsissist blir enklere å forstå når vi følger den manipulerende Pratt. Den ekte psykopaten.

Heidi faller for denne klysa; det finnes nesten ingen karakteristikker som overgår den mest ekle. At hun faller for ham kan bare forklares med at hun bl a finner noe der hun savnet i oppveksten. Hun er skillsmisse-barn og faren har vi møtt i en av de siste episodene. En ekkel mann! Det sies at vi velger våre partnere ut fra det vi er best kjent med. Dette er altså en årsak til Heidis valg.

Pratt får henne gradvis i sin hule hånd. Vi møter ham i situasjoner der han forteller henne at Lauren; - nei, han insisterer på - at Heidis bestevenninne fra barndommen er det verste som finnes på denne jord. Dette går ikke akkurat Heidi forbi; vi ser hennes reaksjon. Pratt har selvsagt oppdaget at Lauren betyr mye for Heidi; og dette er nok for Pratt. Han bearbeider Heidi som man bearbeider en leireklump. Hun biter ikke på dette i begynnelsen. Og vi ser at hun forsvarer Lauren og vi lærer hvor mye venninnen betyr for henne. Lauren blir Pratts utfordring. Han gir seg ikke og spekulerer i Heidis personlighet. For hun er ikke lett å bearbeide - noe som blir en utfordring for ham. Hun stiller nemlig også krav. Nå skal hun overtales til å flytte inn sammen med ham. Ikke fordi han er glad i Heidi men som han svarer sin venn Brody; han må få henne vekk fra Lauren; om det så er det siste han gjør her i livet. Brody er Pratts gamle venn og kjenner Pratts manipulerende evner og ler overlegent av vennens plan. Pratt gliser og forklarer vennen at «selvsagt vil han alltid forbli play-boy-pratt».

Han stiller Heidi til veggs som på dette tidspunktet er blitt advart av eldre venninner og Lauren om hvor farlig han er og at hun aldri må finne på å flytte sammen med ham på daværende tidspunkt. De ser allerede da at han vil komme til å ødelegge henne. Men ikke bare Heidi selv, men også hennes forhold til de hun er mest glad i; moren, søstern, venninner.

Heidi er ærlig og forklarer Pratt at hun gjerne vil vente, siden det betyr så mye for henne å finne seg selv. Pratt ber henne dra til helvete og kaster henne ut av bilen sin. Dette blir et argument for Heidi til å få ham ut av livet. Men nei, det holder ikke for Pratt. Noen dager senere ser vi at han er på hugget igjen. Nå presenteres hun for en stor flott leilighet med utsikt over Hollywood; «høyt under taket», som hun kommenterer overfor Lauren. Nå er alt i boks; Pratt flirer og kan lene seg tilbake. Han gir seg selv en sekser på terningen og er svært så fornøyd med seg selv. En typisk psykopat.

Det vi senere får vite er at etter at Heidi flytter fra Lauren, så går det svært lang tid innen hun tar kontakt og Lauren har gitt opp. Slett ikke overraskende. For det vi vet er jo at er det noe Pratt har til hensikt så er det å sette en stopper for Heidis gode forhold til barndomsvenninnen. Vi trenger ikke engang være flue på veggen; Pratt har nå Heidi i sin hule hånd. Hun får det hun ønsker seg; Pratt sørger for det; en liten snerten hund; Guccivesker - you name it. Og snart ser vi henne undergå 10 kritiske kirurgiske inngrep på en og samme dag. Den søte og jordnære jenta fra Colorado er solgt til Djevelen.

Vi vet at Pratt senere i forholdet legger seg ut med Heidis mor; det er hans neste store prosjekt – vi ser hvordan han hjernevasker Heidi og ytrer simple formuleringer om at hun snarest bør innse at moren egentlig ikke er noe mer enn en «en vagina». En simpel mann på alle måter. En ekte psykopat! Han gir vel faen i hva slags forhold Heidi har til sin mor!

Hva skal man egentlig stille opp mot denslags? Vi må uten tvil lære oss å kjenne lusa på gangen når vi står ovenfor denne personlighets-forstyrrelsen. Det er altfor lett å gå i baret. Vikle seg inn i meningsløse diskusjoner. Det er ikke uten grunn man blir oppfordret til å løpe.

Så LØP så langt og så fort du bare kan!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar