mandag 4. april 2011

Dourade - en perle av en fisk

Denne eksotiske fisken fikk jeg for første gang i mitt liv servert på en restaurant i Aix en Provence for noen år siden. Restauranten ligger tvers over for rettsbygningen ved torvet - i denne så romantiske og vakre byen i Provence. Der servitørene serverer deg med et kritt hvitt håndkle over armen, forøvrig kledd i sort/hvitt. Ikke noe spesielt i Frankrike vil mange si og jeg er absolutt enig. En fransk restaurant drevet av etniske franskmenn med den servicen som får deg til å føle deg spesiell.

At jeg til min store overraskelse nå kan få kjøpt denne fisken hos ICA gjorde meg opprømt og jeg betalte gladelig en hundre-lapp for en stk fisk som dekker behovet til en mors mave. La det også være sagt innen jeg presenterer menyen jeg har kopiert fra dengang. Glem poteter! Ris som kokes på den gammeldagse måten; altså ikke hurtig-ris smaker langt langt bedre. Apropos ris så bruker jeg Jasmin-ris som jeg kort tid innen ferdig-kokt tilsetter selskaps-erter. Gjerne litt gulrot kuttet i små små biter, men da bør disse være kokt litt på forhånd siden de krever lenger koketid enn de små ertene. Til drikke anbefaler jeg gjerne en Tuborg. En krydret rødvin vil antagelig ødelegge fiskens milde smak og konsistens.

Dourade a la Aix

1 stk fisk pr person stekes raskt i en grillpanne på fhv varm panne; ikke mye smør/margarin. For all del ikke svi den! Først et kort minutt på kjøtt-siden innen du vender den om på skinnsiden der den gjerne kan få litt farve. I løpet av 5-6 minutter bør den være klar. Den må ikke bli tørr; da er den ødelagt. Prøv forsiktig med en rotkniv på midten av fileten om den deler seg; da er den klar. Salt den forsiktig med Maldon havsalt og ørlite pepper.

Jeg er klar over at denne fisken også kan serveres hel - og da vil jeg anbefale at du lager noen kutt i skinnet innen du legger den på grill-pannen. Selv pleier jeg å filetere fisken. Av to grunner; fjerne plagsomme ben og fordi en halv fisk tilfredsstiller mitt behov; jeg er småtærende.

Kok altså risen; gjerne sjasmin-ris; i forhold 1/2 kopp ris til 1/1 kopp vann: forsiktig med salt. Dette lar du stå å trekke på lav varme; og når det aller meste av vannet er fordampet tilsetter du ertene.

Ingen saus, men bland gjerne litt Dijon sennep med majones, knivsodd sukker og noen dråper sitronsaft.

Bon appetit!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar