søndag 30. august 2009

Får alle innvandrere automatisk trygd?

Har gjort meg noen tanker om alle disse menneskene som reiser til Norge og etter kort tid blir trygdet. Selv om SSB ikke holder seg til fakta-tall og later som om problemet ikke er så spesielt stort blandt innvandrere, vet vi at sannheten er noe annet.

Har også gjort meg noen tanker om at det faktisk er mange etnisk norske som må gå kanossagang fra lege til lege hvis de feiler noe diffust. Eksempelvis fibromyalgi, der man fremdeles forgjeves leter etter objektive tegn på at sykdommen er varig og invalidiserende.

Man hører dessuten om mennesker som blir ydmyket i NAV-systemet og det pga døgeniktene som hever seg over andres kompetanse. Mange syke og uføre går år ut og år inn uten relevant hjelp fra Folketrygden. Og kanskje må de i mellomtiden innom sosialkontoret fordi de ikke får endene til å møtes. Dette er vanskelig å akseptere, og enda vanskeligere blir det når man vet at innvandrere til Norge får oppholdtilatelse og trygd på samme tidspunkt!

Har altså gjor meg noen tanker om dette, og det pga en opplevelse jeg hadde på toget forleden. Inn kom en kvinne i 50-årene, slank, brun og mørk i håret. Siden jeg er godt kjent med spanjolers utseende etter lengre opphold i landet, spurte jeg henne fordi vi allerede var kommet i prat: «er du spansk»?

Innen dialogen var et faktum hadde jeg forøvrig notert meg følgende: Kvinnen kom inn i kupeen med 2 store tunge kofferter. Den ene så tung at den ble stående å sperre midtgangen. Den andre løftet hun opp på hatt-hyllen. Ikke uten besvær, det kunne jeg se; og den var tydeligvis tung. Da konduktøren kom, ble det presisert at den store tunge kofferten ikke kunne sperre midtgangen men at min som var mindre og som ikke sperret for noen, kanskje også kunne legges på hatt-hyllen? «Selvsagt», svarte jeg, «men det må jeg ha hjelp til». Den utenlandske kvinnen sa da: «Jeg kan løfte den opp for deg».

Som sagt så gjort. Konduktøren oppdaget så at hun kun hadde billett til Oslo, tiltross for at hun skulle langt inn i Telemark. Hun måtte derfor betale ytterligere en sum. Og idet hun skal betale viser hun frem et bevis på at hun mottar uføre-trygd. Noe som gir henne rabatt på tog og buss.

Kvinnen snakket gebrokkent norsk, hun var ikke spansk, men kunne fortelle at hun var fra Bosnia. Ergo konkluderte jeg med at her var det noe som ikke hang på greip. Kvinnen virket brun og sund helsemessig. Kanskje kom hun fra ferie i Bosnia siden hun kom på toget ved Gardermoen Lufthavn. Besøkt familie og venner muligens? I det hele tatt en vellykket ferie til gamlelandet, som antagelig slett ikke er like raus med trygder som i Norge.

Og forøvrig kan jeg avslutte med - hadde nok ikke denne kvinnens opphold i Norge frem til idag vært av langvarig art. Men allerede var denne kvinnen altså gjort seg fortjent til en trygd på norske skattebetalers bekostning!

Noen som føler seg provosert?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar