tirsdag 15. oktober 2013

Hvordan tåkelegge sannheten?

En spansk kanal tør ta opp kontroversielle temaer. Det gjøres til en underholdningspost fem kvelder i uken. Nevnt her er spørsmålet om det er sensitivt å ta opp temaer som høyre og venstre (politisk). I disse dager ble temaet det faktum at spanjoler gjør det dårlig på pisa-undersøkelsen. Det viser seg at 27% av spanjolene kan lese en sammenhengende kort, litterær tekst. 31% kan regne og da tenker jeg det er gangetabellen som blir satt på prøve. Ikke noe å skryte av med andre ord.

Deltakerne er som sagt godt voksne menn, et par advokater, en sanger og skribent, en journalist. Journalisten er aller mest høyrøstet og kvinnelige deltagere blir fort satt på plass og tiet ihjel. Typisk spansk i macho-sammenheng. Ikke uten grunn er kvinner like skravlete og ufine når det skal føres en samtale. Det er direkte plagsomt å høre på. Det er da man trykker på knappen som stopper all lyd. Det holder med kropps-språket.

Da journalisten fikk si sitt gjorde han narr av det spanske skolesystemet. Han påsto endog at det var vel ikke noe rart at spanjoler ikke lenger lærer noe på skolen; ungene sitter jo i mange år og leker seg med plastelina! Leire! Ja, det var nesten så en følte at en hadde noe felles. Det spanske og det norske Kristin Halvorsen-systemet. For nå skal jo alle med. Og i Spania som i Norge er skoleelever en særs blandet sammensetning. Hvis da det ikke dreier som om rene muslimske og rene norsk-etniske skoler da. For det gjør det jo stadig mer i Oslo. Men altså også i Spania med alle sine problemer. Med arbeidsledighet og fattigdom.

Apropos fattigdomsproblemet: nyhetene tok for leden kveld opp det temaet også og hvilke bilder var det vi ble vist? Jo, bilder avv tiggende rumenere, som her nede er kjent for de brune papp-platene de vandrer rundt med i gatene og trafikk-farlige veikryss. Der det står det samme; vi har ikke penger til mat. Pussig egentlig; de ser farlig velfødde ut.

Et annet bilde var av en brun-hudet unge. Ja, litt sånn som man sender/sendte av sultne barn i Afrika for noen ti-år siden. Nå er jo disse her rundt om i Europa, slik at bilder fra Afrika ikke lenger har noen substans. Så bilder av «fattige spanjoler» har jeg aldri sett; ei heller som tiggere på gaten langs Costa Blanca. Og da er det en tenker på Norges eget fattigdomsproblem – de fattige i Oslo som også har brun hud; og hijab på hodet allerede i småbarnsalder.

Nei, beklager men dette fattigdomsproblemet er nok misvisende i all sin mediale uforstand; satt totalt på hodet. Overbevis meg, så skal jeg gjerne gi en slant til de fattige spanjolene. Tiggende rumenere er jeg møkk lei av. Negre også: de skaper så mye irritasjon der de trasker rundt og prøver selge dårlige kopierte klokker og Prada-vesker. Eller som i Norge føder unger i fleng for deretter å ta turen ned til NAV en gang i måneden fordi de ikke kan brukes til noe som helst. Uhjelpen burde ha blitt betalt ut der de kommer fra. Som før i tiden. Og gjerne rundthåndet, men kom ikke her å snakk om et fattigdomsproblem - som våre psykopatiske statsledere selv har importert!

Men hva gjelder skolesystemet og det over hele verden - gjelder det samme. Lista for å forvente noe av barnas evner er nå så lav at de som selv ønsker å bli lærere for nye generasjoner selv ikke kan lese eller regne. Å sette karakterer på barn som er så ulike; i klasser der IQ-nivået er som blanda drops med barn i alle hudfarver og kultur-bakgrunn; kan ikke være lett. For hva med lille Ole som gjør det middels bra og får karakteren Godt; sånn midt på treet og det gitt av en lærer som ser hans fremtidige potensiale. Men hva med Ali og Fatima som står til stryk tiltross for at de har gått i norsk barnehage født i Norge? Hva med dem? Vår lærer ser ganske straks hvem som vil komme seg brukelig gjennom livet og hvem som bestemt vil falle utenfor. Da må nødvendigvis lista settes lavt når det skal gis karakterer. For ellers vettu, da kommer rasisme-kortet frem!

Det samme problemet har de også selvsagt i Spania - der etniske sammensetninger er enda verre enn i Norge. Da kan det være greit å ty til plastilina! Sosialisme satt i system der også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar