torsdag 22. august 2013

Dansker

Ett opphold i Danmark gir ymse muligheter til tankespinn om galskapen som herjer i Norge.

En familie i Danmark er «smidet ud» av sitt leiede bosted. Saken ble tatt helt til høyesterett. Saken var den at et familiemedlem hadde satt fyr på to barnehager. Og da kan man tenke seg at det var for fanden meg ikke en dansker som sto for den ugjerning. En muslim?

Denne familien ble kastet ut av borettslaget og Høyesterett kom til den konklusjon at det ikke var brudd på menneskerettighene fordi: denslags skaper uro i et borettslag. Fantastisk! Finner ikke et annet fornuftig ord for dette. Og sett med danske øyne burde det gi enda mer bensin til bålet om innvandrer, som en dansker ville ha sagt. Tenk deg en sådan historie sett med norske journalisters øyne, a!!

Herlig!

Hva gjelder det danske babel: les det danske språk. Sier jeg bare: u æ!! men å kjøre på danske veier får en straks til å tenke på norske krøtterstier. Gud vad det går fort i svingene. Her ligger man helst i 110 km/timen på europaveier som sammenlignes med norske krøtter stier hva enten det er på landsens veier eller som sagt på E-veier og ikke kan sammenlignes med norske. Og gjerne i 80km/t utenfor på veier der gårdene ligger spredt. Og huj hvor det går! Unna! Ikke som på E18 mellom Tønsberg og Sandefjord som er under utbyggelse men der man sjelden ser at det bygges. Ikke rart kanskje at folk blir forbannet og frustert.

Som den dagen da jeg holdt meg til fartsgrensen som er 70 km/t på en lang strekning uten bebyggelse. Greit når man kan legge seg på en «cruisefart» via dataanlegget i bilen. Så ligger man der og blir slappere og slappere. Nesten så man sovner. En fil og det sier seg selv at forbikjøring blir en våt drøm for noen og lander der. Så plutselig raser den bakenforliggende bil forbi, over midtrabatter med to streker og jeg tenker: jeeez! Men rekker å vise fingern og vedkommende havner selvsagt langt foran idet han er oppe i en fart over 100km/t der grensen er 70 km/t. Og så plutselig sakker han ned (joda det er en mann) men da jeg forstår signalet sakker jeg også ned til 50 km/t som selvsagt bidrat til at køen bak plutselig også må sakke ned. Og der, ja der fremme ser jeg en arm ut av bilvinduet og er det ikke en finger som reises i været? Gjett om han var forbannet, a! Og siden han forakter denslags ydmykelser som dem vi ofte opplever på veiene våre, er han snart igjen oppe i en fart som tilsier at han nok hadde mistet førerkortet hvis onkel hadde sett ham.

Når jeg antyder overfor en dansk kvinne at det er liksom mer orden blant dansker enn blant nordmenn blir hun litt snurt - for de vil ikke sammenlignes med tyskere og deres «ordnung muss sein» gad vite. Men det er noe med danskene som inngir respekt. Det kan ikke unnslås.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar