torsdag 26. april 2012

Espania por favor? Nja....

Har slikket sol noen dager og blitt brun. Har vært på solkysten som ligger syd i Spania. Altså ikke nord som noen journalister skal ha det til. Mitt favoritthotell trenger oppgradering og forfaller gradvis for hvert år. Gjestene klager og på den måten blir man kjent. Med totalt fremmede mennesker starter dialoger om både det ene og det andre.

Som den danske mannen; middelaldrende som lurte på hva det er med nordmenn som er villig til bruke så mye penger og energi på en gærning som Breivik. Jeg måtte da forklare mannen at i Norge der kan man ikke bures inne uten «etter lov og dom». Så var det fredsmegleren fra Irland også han en eldre mann som var nysgjerrig på denne mannen på Utøya. Og etter som britiske aviser visstnok formidler lite fra rettssaken kunne han vise til en lengre kronikk i den irske avisen «Irish independent». Som han går og kjøper i kiosken hver morgen. Denne dagen kunne han vise til kronikken med overskriften: «Attempt to label me insane; a racist plot – Breivik». Mannen er altså en fredsmegler og kan sin juss. Han var overhode ikke fordomsfull og hadde som mange stor forståelse for denne mannens enmanns spree.

Da jeg fortalte at vår statsminister har uttrykt at «han har annet å foreta seg enn å følge rettssaken som angår hans eget regjeringsparti; holdt han på å dette av stolen. Irland i dag er det ikke bare protestanter og katolikker som kriger mot hverandre. Tvert imot emigrerer mange irere fordi jobbene nå stadig mer er blitt en saga blott etter at Irland har åpnet sine grenser for utenlandsk arbeidskraft. Et stort problem, altså. I Spania kan man konstatere at rundt regnet 500.000 ulovlige innvandrere skaper problemer for staten. Altså en halv million papirløse tar seg til rette. Ikke 150.000 som du kan lese på nyhetene idag. Ikke vet jeg hvor dette tallet stammer fra men jeg fulgte selv med på spanske nyheter både i går og idag. Kan det være denne hangen til å skjule sannheten for oss? Du vet den der pynteteknikken de bedriver på venstresiden.

Okke som disse 500.000 personene har iflg traktater som EU forfatter rett til helsehjelp. Og noen og enhver kan vel tenke seg hva dette koster det spanske folk som ligger nede for telling finansielt om dagen. Turistene er alfa og omega for det spanske budsjettet og har vært det i mange mange år. Fra nord til syd strømmer vi fra nord på kartet til langt øst-over. På Costa del Sol møter man skandinaver for det meste; men også en god del finner, engelskmenn og noen tyskere og nederlendere. Og ikke å forglemme de 2-3 dusinene med natt-svarte negre som gjør livet surt for oss som drar ned noen uker på denne tiden etter en lang og kald vinter. Disse har vært der noen år og lært seg spansk.

Avisen Sur som utkommer på spansk og engelsk kunne i siste utgave formidle det faktum at turiststrømmen var status quo langs kysten nordover. Bortsett fra solkysten der tilstrømningen var gått ned 9,2% siste kvartal. Noe jeg skal formidler noen ord om. For dette er viktig og skal ikke stikkes under en stol. Har bodd der nede over lengre tid. Og kjenner Fuengirola som min egen bukse-lomme. De natt-svarte negrene er blitt apia. Forkortet «a pain in the ass». At de får lov til å holde på er blitt en gåte for mange turister. Der de vandrer mellom restaurant-bord om dagen og henger i gjenger utenfor puber og barer om kvelden. Det siste kan være svært ubehagelig fordi disse gjennom dagen har merket seg oss som ikke kjøper deres falske Dior vesker og briller og gudene vet hva de bærer rundt på! Forøvrig har jeg tilgode å observere at noen overhode kjøper noe som helst.

Så de traver strendene opp og ned og strandrestaurantene i tillegg; i skyttel-trafikk. Noen gagner oppleves dette som den reneste trafikk-kork. Med andre ord en «apia». For hvem ønsker sin lunsj avbrutt av salg fra disse som ikke bare skiller seg ut i terrenget med sin natt-svarte hud men også fordi de ikke gir seg. De som gir seg er oss som gir oss ende over. Og sagt på en annen måte. Vi bruker hele spekteret fra å late som de er luft. Se en annen vei. Sette på seg solbrillene og late som de ikke står der foran deg og koper helt til du omsider ytrer et «no thank you». Eller som jeg som en dag fikk nok og utbrøt: P o r f a v o r! Da er det bare steget innen jeg skriker ut min vrede og spør: si meg er du stokk dum?

Min hotell-venn; den irske fredsmegleren mente at det står en mafia bak disse negrene på Costa del Sol. Og det har han nok rett i. For eksempel var vi nede i havnen i Fuengirola der vi inntok lunsjen vår i den vakre vårsolen som nå om dagen skinner fra knall-blå himmel. Der kommer gående en pent-kledd kvinne og legger fra seg en liten lapp; en tigger-lapp på bordet vårt. Uten å ytre ett ord. Vi rekker ikke engang lese denne lappen men av erfaring vet vi at det står at hun er stum og om vi har lyst til å yte en skjerv eller to. Men idet hun skal gå videre ser vi restaurant-sjefen - en italiensk kvinne som sammen med familien leier denne restauranten hver sommer gripe fatt i lappen og skriker ubehøvlet: no, no, no! Samtidig som hun avbryter - en for oss tilsynelatende svært så hyggelig passiar med en av de natt-svarte som vi ønsker dit peppern gror.
Det er da to og to blir fire og vi erkjenner at den irske fredsmegleren antagelig vet hva hva han snakker om. Så hvor lenge skal dette spillet foregå innen man innser at turiststrømmen som bare avtar dag for dag har sine svært så gode grunner? Forslag?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar