torsdag 22. mars 2012

Når dårene faller for eget grep

Jeg t r o r at det nå er på høy tid å diskutere visse politikeres personlighet. Flere og flere fremstår nå nesten på løpende bånd - som intet mindre enn – p s y k o p a t e r.

Med ref til debatten på Litteraturhuset i kveld sitter en av arten som publikum, nemlig Lerø, redaktør i Ukeavisen. Han provoserer med at det statsråd Jonas G Støre har gjort ikke er galt, men pea-nuts. At Støre og redaktør Lerø fremstår som psykopater beror på kjente symptomer - og det avslører at de mangler innsikt om helt elementære regler, som de som mennesker; som valgt av folket eller som vaktbikkje bør inneha evner om. Ikke bare fremstår de som om de mangler elementær innsikt om alminnelig god folkeskikk, men vi legger merke til at både Lerø og den mannen som ble debattert i kveld, Jonas G Støre er mennesker som ikke evner å se det store og hele. De ser ikke skogen for bare trær. Eller sagt på en annen måte de ser ikke lenger enn nesa rekker. Eller hvorfor ikke navle-skuende. Og hvorfor ikke si det som det er: noen motbydelige narsissister. At Jonas har fått tilnavnet «judas» er jo et tankekors.

Denne kategorien har nemlig en lei tendens for det første til å nekte at de har gjort noen feil. For det andre så har de en lei tendens til å legge skyld på andre. Hva gjelder manglende folkeskikk så fremstår de som psykopaten; som om de bør kunne tillate seg mangt og meget andre ikke kan tillate seg. Og der var ikke redaktør for Ukeavisen snau; som på sitt sedvanlige og svært usympatiske vis bruker både stemme og fakter.

Som Marie Simonsen, Dagbladet sa, så har hun helt rett når hun filosoferer over det faktum at en kapasitet som Støre ikke selv ser hva galt han har gjort. Sunn fornuft, folkens det vet de fleste av oss hva innebærer og betyr. Vi tar det for gitt at våre medmennesker er i besittelse av noe så enkelt som «sunn fornuft». Med dette underforstås at man ikke forventer særlig høy IQ heller. For med en normal tenkeevne, ville noen og enhver med en IQ over 67, som anses å være en IQ på nivå med en 12 åring, eller en s k tilbakestående være i besittelse av.

Som redaktør Trygve Hegnar riktig nok hevdet som alt det andre som hang på greip, så er det ikke småpenger i saken med Lysbakken som er poenget heller, men det faktum at de hever seg over lov og rett. Habilitetsregler handler om sunn fornuft. Men dette innehar tydeligvis verken Jonas G Støre eller den avgåtte statsråden fra samme regjering; A Lysbakken. Og hvis vi kan være enig om at summen i kroner og øre for dette lovbruddet ikke handler om penger, så handler det i hvert fall om elendig dømmekraft.

Og det kjære folkens; dette er velkjente symptomer man uten tvil kan klistre på en person med personlighets-forstyrrelsen psykopati. I kveld står politikere frem i en debatt og som om de ikke har peiling overhode - eller et forhold overhode til alminnelige lover og regler. Men selvfølgelig, de fleste kommer jo rett fra skolebenken og kan jo heller ikke måle seg med velgerne sine.

Dåren går rett i skyttergraven og mener han har makt. Den kloke viser ydmykhet, noe professor Gottschalk med sine kloke ord mente som avsluttende kommentar i kveldens opphetede debatt.

7 Store ord sømmer seg ikke for en dåre, løgn enda mindre for en stormann.

10 Advarsler biter bedre på den kloke enn hundre slag på dåren.

12 Det er bedre å møte en binne som har mistet ungene sine,  enn en dåre i hans dumhet.

 16 Hva hjelper penger i dårens hånd? Kan han kjøpe visdom når han ikke har vett?

 24 Den kloke har visdom for øye, dårens blikk flakker til jordens ender.

Salomos ordspråk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar