søndag 27. november 2011

Svindlere på utleie-markedet har mange ansikter

Det finnes svindlere på finn.no; kan vi lese idag. Om en svindler som tilsynelatende eier en leilighet som han tilbyr på nettet. Han krever et depositum og mennesker som ikke bryr seg om å sette seg inn i lov og rett går gjerne med på avtaler som de i de fleste tilfeller vil tape på. Ikke bare penger.

Det finnes uttallige utleiere som aldri har åpnet Husleieloven. De annonserer leiligheten; du går på visning og oppdager at akkurat denne kan løse hus-problemet ditt for en tid. Det de aller fleste som har vært på leiemarkedet vet er at problemene gradvis vil dukke opp. Og når de dukker opp har du egentlig bare ett valg. Du bør holde en lav profil og la utleieren bestemme hvordan forholdet skal utvikle seg. Det er tross alt hyggeligere med et godt forhold enn ett ubehagelig ett. Men sørg for at du kan dokumentere dialogen mellom dere. Og du skal for all del ikke finn deg i alt. Men få det ned på papiret! Bruk mail; aldri sms.

Det første du må ta for deg er hvorvidt det kan oppdages feil og mangler ved leie-objektet. Dette må du gjøre innen 14 dager. Etter det står du svakt. Så du går gjennom leiligheten og tar for deg enhver uregmessighet som du skal melde. Et lite merke i servanten kan være nok til at han går bananas. Du har jo ingen anelse om hva utleieren kan finne på å ta tak i når forholdet er slutt. Han kanskje er i behov av en ekstra slant og bruker depositumet for alt det er verdt.

Et eksempel: I mitt siste forhold hadde jeg vasket meg ut og var i ferd med å avlevere nøklene. Denne utleieren tjener rått på sine objekter; som ligger på beste Frogner. Han har en rettsak på nakken som er svært alvorlig; der liv kunne gå tapt. Bare et mirakel reddet denne unge gutten på vei til å møte kjæresetn sin uanende om det som skulle treffe ham i hodet.

Denne utleieren har objekter rundt i hele Oslo, og etter litt research går det frem at han er kjent for sin manglende evne til å ha et godt forhold til sine leieboere. Han har de siste 2-3 årene fått seg ny vaktmester som er en typisk svært usympatisk mann. En sånn du gjerne kan sammenligne med en torpedo.

Så kommer den dagen da leiligheten skal inspiseres. Det første han gjør er å gå direkte bort til komfyren som han trekker frem på gulvet. Der jeg 5 minutter tidligere har vasket, gnikket og gnudd for at alt skal skinne. Psykopater er ofte dumme. Denne mannen er intet unntak. Så han tror han i sin dumhet at nå skal han avsløre meg.

Han skriker ut: Og her har du visst glemt å vaske! Jeg går bort og ber han vise meg den flekken som tilsier at han har rett. Han finner ingen flekk. Men en psykopat er en psykopat; han setter pekefingeren på ett punkt. Grenser har han ikkke noe forhold til. Der, skriker han nå! Han føler seg avslørt. Han fortsetter i samme maniske spor: «ja, dette må vi trekke deg i depositumet»!

Så har vi den utleieren som ikke har peiling overhode. Han bruker hersketeknikker og tror han kommer unna med det. At han har ansvar som kanskje ikke omtales bokstavelig i Husleieloven, det kommer overraskende på. Eks vis det vi kjenner som Husordensregler. Han møter seg selv i døra. Ikke engang en juridisk betenkning biter på den mannen. Så han konstruerer problemstillinger; åpenlyst fordi han forstår at hersketeknikkene er avslørt. Er det noe rart at Husleietvist-utvalgene har mye å gjøre!

Min påstand er at det er utleierne som er årsaken til dette. Det utnyttes det faktum at det henger en trussel over leieboeren som har en ganske stor sum innestående på en konto som utleier kan manipulere og herse med.

Det er å håpe at du ikke har behov for dette depositumet idet du flytter ut. La utleier ta initiativet til å løse problematikken. Etter 1 måned kan han ikke lenger trenere utbetalingen. Da må han ha fremsatt argumenter som du på det tidspunket bør ha forberedt deg godt på.

Sørg alltid for å minne ham på hans ansvar - om det så er forhold som du vet han ikke lenger gidder forholde seg til. La det bli dine ess. Omsider vil dette antagelig ende hos en jurist som er istand til å lese mellom linjene. Men husk: betal ALLTID husleien innen fristen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar