tirsdag 29. november 2011

Mediene roper på hevn

Dersom Behring er en psykiatrisk pasient idag er det ikke sikkert at han kan betraktes som det om noen år. Han er erklært psykotisk når han begikk massedrapene og han er erklært psykotisk når han blir intervjuet av psykiaterne. Men ingen har kunnet hevde at han var psykotisk i de foregående 9 årene. Det er ingen som hittil har stått frem og påstått at han var farlig for noen innen 22/7.

Han kan altså ikke idømmes fengselsstraff i Norge hvis han erklæres utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Og sånn er det! At mannen ikke var tilregnelig når han gikk rundt på Utøya og drepte for fote; synes klart. Men nå vil noen ha det til at han var det. De venstre-vridde mediene hadde håpet på et deja vu og at alt de har skrevet om hans gjerninger ha vært relatert til høyre-ekstreme blogger som faktisk er enige i at Behring hadde «et poeng» - som Ole J Anfindsen hevdet i en kronikk. Men så slipper altstå mannen unna med at han var gal i gjerningsøyeblikket og dermed må han frifinnes i juridisk terminologi. Om han skal få plass på et psykiatrisk sykehus så tror jeg ikke de vil få så mye ut av mannen annet enn at han etter en tid antagelig vil ha blitt i stand til å overbevise legene om at han hadde et poeng.

Alternativet er at han kunne blitt dømt som voldelig psykopat. Hvis det finnes nok ekspertise på dette temaet. Hvilket jeg tør hevde at det ikke gjør i Norge. I USA der dette er en diagnose ville de nok aldri ha diagnostisert Behring som paranoid. Med argumentet om at han har ville ideer om at islamister vil være i flertall om noen år, og at det var dette han ønsket å sette fokus på. Ja, i så fall er vi mange som er skyldige.

Behring vil antagelig flire godt av denne dommen. Og ut fra det man vet om voldelige psykopater så vil han han lure legene trill rundt. Og han vil antagelig ikke fremstå som farlig for omgivelsene. Hvorfor skulle han det. På en psykiatrisk avdeling har han jo verken tilgang på våpen eller dynamitt. Hadde han derimot blitt erklært psykopat som han nok var redd for så hadde han vært solgt. Han var redd for et karakterdrap når kommisjonen konkluderte; neppe at han er paranoid. Hvor utvannet er ikke den karakteristikken?

Han lider tydeligvis av stormanns-galskap. Og om det er formildende skal jeg ikke uttale meg om. Men et enormt selvbilde kombinert med stormannsgalskap ligner jo mye på det man vet om psykopater.

Jeg spår at etter tre perioder med gjennopptagelse av spørsmålet om han «er farlig for omgivelsene» - med 3 års mellomrom, kan man ikke lenger holde ham innesperret. Han skal være glad han er norsk og bor i et kristent land - der vi ikke ustanselig roper på hevn og kutter hodet av folk.

Dette er bare trist!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar