tirsdag 6. september 2011

Post og pass på aveie - en betraktning

EN REPRISE FRA FEBRUAR I ÅR

VG; «verdens gang» er en hovedstadsavis. En avis som selger 30.000 færre aviser hver eneste dag. Opplagstallet er registrert nå nylig. Så i løpet av 2011 bør man kunne forvente at disse tallene blir stadig høyere. VG selger ikke aviser - og forstår ikke hvorfor!

Lørdagens avis som jeg og flere med meg kjøper kun pga kryssordet, kunne på sin forside og som sin hovedsak ikke komme opp med noe annet enn reklamen for helgens vedlegg; en tilleggs-avis som vedlegges hver lørdag. Hovedsiden var den samme som hovednyheten den dagen: «mora til Erna Solberg»! Du tror det ikke før du får se det!

Opplagstallene daler jevnt og trutt; nå også for hovedstadsavisen og en av Norges største aviser, på lik linje med Dagbladet. Som etter at de solgte erotiske annonser i årevis over halvparten av avisens sider, nå anses for å være en lite troverdig avis. Vi snakker visst ikke lenger om Dagbladets synkende opplag, da dette er forlengst konstatert.

Vi ønsker de fleste av oss å opplyses. Ja, selv om det en dag handler om en ressurssterk og freidig 25 åring som har levd ulovlig i Norge; tatt seg utdannelse og oppført seg som en lovlydig borger. Så blir vi nysgjerrige. Ikke fordi hun har bidratt til den kriminelle statistikken over lovløse innvandrere i Norge. Nei, dette vet vi vel nok om pr dags dato til å undre oss over. Nei, det pirrer oss å lese om ei jente som ikke bare bor og lever her uten identitet, men hun skriver bøker også og nå kommer det frem at hun også har fått en pris! En pris for sin frekkhet. Hun er til og med blitt kjendis på grunn av alt dette. Joda, Ola og Kari fascineres av den slags. Men ikke i ukevis!

Så hva vil vi opplyses om egentlig?

Hva med det faktum at hundrevis av pass blir borte i posten? Ikke et eller to men hundrevis! En kriminell handling nær sagt uten grenser. En handling som med andre ord har pågått over år. Selv har jeg alltid innbilt meg at det jeg sender i posten er noe mellom meg og mottager. Og noe som ikke kommer på avveie, fordi vi lever i et sivilisert land der de aller aller flest av mine landsmenn har samvittighet. Så hvordan kan det ha seg at et pass sendt fra politiet kommer på «avveie»?

Vi vet hva som skjer når vi poster et brev. Vi putter det enten i en postkasse eller i en luke på postkontoret. Kassen blir tømt av en postansatt; og sammen med det vi puttet i en luke blir dette behandlet av folk som sitter og sorterer. Et postnummer eks vis er avgjørende for at brevet kommer til riktig adressat. Men frem kommer det, har jeg fått opplyst; det kan bare ta litt tid. Men det er vel også grunn til å lure på om ikke noe av dette blir kastet i søppelboksen - fordi vedkommende som sorterer ikke er seg sitt ansvar bevisst.

I mange år har jeg trodd at mine landsmenn er til å stole på. Og at det for de fleste av oss er en ærefull oppgave når vi blir betrodd dette; som å sortere post. Men nå viser det seg altså at Ola og Kari ikke lenger finner dette ærefullt? De konfiskerer posten vår og er blitt eksperter på å spore opp pass som er sendt fra politiet! Med hva for øyet? Jo, for å bruke dette i svindlerøyemed! For vi har jo endel venner i Pakistan og Somalia og Irak og gud vet hvor - som så gjerne vil til Norge. Og da må de selvsagt ha et pass, gad vite.

Om denne pass-svindelen står det å lese på min tekst-tv. En kort melding som mange av oss etterhvert setter pris på å lese hver dag. Disse nyhetene oppsummerer saker som vi ikke trenger å vite så mye mer om. Men hva når vi begynner å stille spørsmål? Burde det ikke opplyses om at passene blir borte – under sortering og ombæring av posten vår? Hvorfor sies det ikke noe om dette? La meg gjette - og la meg for all del innlemmes i gruppen av nordmenn som belastes daglig med karakteristikken fordomsfulle rasister.

For ja, nå burde vel noen som leser dette sette seg ned og trekke pusten dypt. Ikke mange vil jeg tro av dere som fremdeles følger bloggen min, og burde vite hvor dere har meg:

Hvem jobber på våre postkontorer nå om dagen? Hvem omfordeler den i våre postkasser?

Jeg sier ikke mer men refererer gjerne igjen til:

«Sjekkliste for journalistisk arbeid i det flerkulturelle Norge»

PS: Linken til denne adressen er svært lesverdig om du virkelig ønsker forstå!

http://www.nj.no/Sjekkliste+for+journalistisk+arbeid+i+det+flerkulturelle+Norge.b7C_wlnIY4.ips

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar