lørdag 12. mars 2011

Kiwi, Rema og Rimi gjør narr av oss!

Verden vil bedras. I alle fall deler av den. Norge er en del av verden og det fremstår for meg som om vi gradvis relaterer oss til land vi helst ikke vil sammenligne oss med? Vi informeres daglig om udugelighet. I helse-sektoren, i næringslivet; og udugelige politikere er det nok av!

Tillat meg å slå fast en gang for alle hvis det fremdeles er noen tvil: det finnes knapt en eneste sunn matvare å få kjøpt hos billig-kjedene Rimi, Kiwi eller Rema. Knapt noen varer er sunne i disse butikkene. Vi handler der av en eneste grunn: å spare noen grunker. Mat er dyrt og kvaliteten er i mange tilfeller elendig. Vi glemmer fort - og Gilde og Tines grove feil har ført til at mange er blitt forgiftet. Vi husker fårepølsa til Gilde – eller gjør vi det?

Det finnes knapt en sunn vare å få kjøpt hos disse billig-kjedene. Men la meg nevne de som er sunne. Fisk, frukt, grovt brød og lignende matvarer. Melk; forskjellige typer, smør med sunne oljer, oliven-oljer prima kvalitet eks vi Virgin Oil. Med andre ord få varer man med hånden på hjertet kan kalle «sunne matvarer».

Ikke-sunne matvarer

Ferdiglagede middager a la Fjordland; tilsetningstoffer. Pølser; mye fett og rusk og rask av levninger etter slakt. Pålegg laget av majones; usunne fett-typer, tilsetningstoffer. Egg; verpet av høner under kritikkverdige forhold. Forskjellig smørtyper tilsatt e-stoffer. Melk fra kuer som er foret på antibiotika-tilsatt for. Brød bakt på hvitt mel; næringstoffene er fjernet og blitt til dyre-for. Tørrvarer; suppe-poser, sause-poser, diverse snacks tilsatt MSG; en smaksforsterker. Alle typer sauser på boks eller flaske; tilsatt MSG. Hermetikk er tilsatt stoffer som kan få en boks med grønnsaker til å vare i mange år. - I det hele tatt alt som skal vare lenger enn en uke MÅ tilsettes e-stoffer ellers råtner eller mugner de.

Den frosne fisken og de frosne grønnsakene du får kjøpt hos de billige kjedene er faktisk sunnere eller like sunne som fersk fisk. Fersk fisk blir tilsatt et stoff (husker ikke) som pumpes inn med en maskin for at vekten skal bli høyere; ergo høyere priskalkulering.

Frossen pizza er det verste du kan spise til middag. Den pizzaen inneholder ingen næringsstoffer overhode! Grandiosa er nå markedsført som en norsk spesialitet. Er det mulig? Det er ikke til å tro at disse kjedene får så mye oppmerksomhet!

Å komme inn i en av disse butikkene etter å ha levd og åndet i Frankrike over lang tid, er som å komme inn på et kriselager. Ikke nok med at du må krype langs hyllene og plukke varer, du står rett som det er med rumpa i været for å åpne en plast-pose full av 2 kg's hvetemel-poser. Alt er lagt til rette for at disse kjedene skal tjene penger. Jeg er gammel nok til å huske de tidlige Rema-butikkene her i Oslo-regionen. Og Stein Erik Hagen er så vidt jeg vet en av Norges rikeste kjøpmenn.

Men sunne matvarer har han aldri solgt oss!

Reklametriks vet vi hva er, men dog. Å kalle matvarer for «nøkkelhull»-matvarer er greit. Kall det hva du vil! Men å bidra til denne skamløse triksingen er å undervurdere Ola og Karis intellekt. Verden vil bedras!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar