tirsdag 25. mai 2010

Spyttende tiggere på Aker Brygge

Sigøyner-tiggere finnes over hele Oslo; ikke bare i sentrum. De sitter i timevis med et papp-krus på trafikktette gatehjørner eller foran butikken min der de etterhvert blir bedt om å flytte seg til nærmere gaten. De plager meg ikke nevneverdig og jeg har ikke større problemer med disse. Det som plager meg imidlertid er at disse sitter der dag ut og dag inn uten at de oppnår noe som helst. Det er sjelden jeg ser noen slipper ned noen mynter og i hvertfall ikke sedler; i hvertfall ikke her jeg bor. Det som også slår meg er at de er plassert der av kyniske bakmenn. For hvis dette var frivillig, er ikke hjørnet av Frognerveien og Drammensveien et sted du kan tjene penger! Og av meg får de heller ikke noe; noe som ofte gir meg en flau samvittighet.

Når vi vet at disse kommer i busser til Norge for å drive organisert kriminalitet er ikke veien å gå og oppmuntre til denne form for asosial aktivitet. Tigging! Derfor stoler jeg ikke på henne som ser uskyldig ut; kanskje er hun/han med på et innbrudd på andre tider av døgnet. Og sånn kan vi ikke ha det. Selvom fengslene ikke bare er overfylt av «tiggende» sigøynere men også av andre typer kriminalitet, så er øst-europeere overrepresentert på fengsel-statistikken. Ikke til å undres over med en justisminister som helst ser at fengslene våre blir nedlagt på Kardemomme-by-vis.

Denne tiggingen er imidlertid ikke alltid noe jeg overser. Ifjor sommer satt jeg og nøt en soft-is på en benk nede ved vannet på Aker Brygge, da en eldre mannlig sigøyner kom gående med kruset sitt. Jeg sa «nei» da han viftet denne opp i ansiktet mitt, og da han ikke aksepterte dette ble han stående der foran meg som en dust. Jeg svarte nei atter en gang og regnet med at dette var et akseptabelt svar. Men nei, ikke denne gangen heller. Han så på meg med all den forakt han kunne oppdrive, samlet seg opp ei skikkelig klyse - og spyttet.

I Firenze for noen år siden i nærheten av «Santa Croce» var jeg på vei til bussen. Jeg så vel ut som en typisk nordisk turist; med sekk på ryggen. En av disse mindre sekkene som var så populære for noen år siden. På fortauet sitter en mor med noe som kunne se ut som et spedbarn på fanget. Noe det ikke var viste det seg når jeg neste dag tok en nærmere titt. Det finnes menneskelignende dukker på markedet som ser troverdige ut og denne var godt kamuflert med tepper og blonder og spilte en viktig rolle om du tror du kan spille på folks samvittighet. I morens selskap var også to tenåringer i 13-14 års alder. Disse stoppet meg på følgende måte. Den ene stilte seg foran meg med noe han ville selge (oppmerksomheten var rettet mot dette) og den andre bak; litt på siden; litt diskret. Seansen tok bare få minutter.

Da jeg kom tilbake til hotellet var mine Prada solbriller borte. De hadde jeg lagt i en lomme ytterst i sekken som hang på ryggen. I Oslo i nærheten av Steen&Strøm der jeg også ventet på bussen kom tre ungdommer med et kart over Oslo. De plukket seg ut en eldre kvinne med en skulderveske. En eldre kvinne som så hyggelig og imøtekommende ut; og det gjør ikke jeg lenger når jeg møter denne typen med kart over Oslo; erfaring gjør klok!

Idet jeg skal forberede meg på å stoppe bussen snur jeg meg rundt. Akkurat i tide til å se den unge kvinnen stikke hånden sin forsiktig forsiktig ned i skuldervesken til den eldre kvinnen - som forøvrig bare var vennligheten selv. Akkurat i tide for meg til å entre bussen; og en buss som pga dette måtte fortsette uten meg. Tyveriet ble aldri gjennomført - så er det sagt.

Og når disse typene stopper meg med kart over Oslo, går jeg nå raskt forbi - etterfulgt av et «fuck you» eller lignende hengende i luften! Eller med en spytt-klyse i fanget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar