tirsdag 11. mai 2010

Greske restaurant-regninger

Mange av oss som elsker de greske øyene; varmen, klimaet, lyset, de lange myke sandstrendene - er nå bekymret for ferien vår i årene fremover. Ikke årets ferie; den er allerede betalt. Askeskyer eller ikke.

For oss som ikke nødvendigvis elsker den greske fete maten, har vi i mange år hatt et inntrykk av et folkeslag som er vennlige, serviceminded og ikke minst ærlige. Det er blitt hevdet at om du glemmer lommeboka di på en restaurant, så vil den bli tatt vare på. I andre nærliggende land er jeg sterk tvilsom til det.

Det er derfor med undring vi leser om at grekerne er et korrupt folkeslag. De innberetter ikke alt de tjener til skattemyndighetene. Derav deres enorme gjeld. Akkurat som andre folkeslag og akkurat som i Norge, der vi inviterer øst-europeere til å jobbe svart for oss. Ja, for hva er ellers grunnen til at vi velger polakker om ikke det var for at de ikke forventer den lønna vi selv hever?

Det som imidlertid forundret meg og tydeligvis andre i min omkrets var en historie, sann eller usann. Har du lagt merke til at når du går på restaurant i Hellas så ligger regningen på bordet lenge før du har startet på måltidet. Hvis du er ivrig og tenker at du kan jo bestille desserten i samme slengen, vil servitøren kanskje være rask med å si - at det kan du gjerne komme tilbake til. Noe som jo gir mening. Man vet jo ikke innen man har startet på måltidet hvor mye plass det er til etter-retten; ikke sant?

Vel, herved skal jeg fortelle deg hvorfor regningen ligger der foran deg mens du inntar Moussakaen og Retsinavinen. Dette blir nemlig slått inn på kassa. Ergo registrert for myndighetene til å sjekke. Ja, normalt sett, da. Når du da bestemmer deg for en italiensk Tiramisu og en konjakk til kaffen – ja, så skrives dette bare ned på den samme regningen. Voila! Dette beløpet blir aldri slått inn i kassa og registrert - men forsvinner rett i restaurant-eierens bukselomme. Got it?

Et tips for den norske næringen? Ja, men ikke skyld på meg hvis det blir oppdaget!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar