torsdag 22. april 2010

Hva og hvordan styres våre personlige valg

Og ikke minst - hvilke følger får det for de involverte?

Forskning eller hva det nå skal kalles hevder at vi velger partnere ut fra det vi kjenner og er vokst opp med. Er du en kvinne som er vokst opp med en alkoholiker eller en voldelig far vil du ubevisst velge en mann som har disse trekkene; hevdes det. Fordi dette er noe du kjenner igjen. Med andre ord vi velger det vi kjenner oss igjen i. Noe som visstnok skal gi oss trygghet. Noe som vel forøvrig utvilsomt må sies å kunne kalles en falsk trygghet.

Dette spesielt sies det om kvinner som er vokst opp med en far som er «glad i flaska». Eller kanskje er det noe genetisk her? Og er det arvelig så er det vel en mulighet for at du kanskje blir litt for glad i flaska du også? Men er du vokst opp med en voldelig far vil jeg påstå at det ikke nødvendigvis gjør deg til en voldelig mor. Og jeg har problemer med å tro at det voldelige aspektet er arvelig. Men det voldelige kan nok heller være relatert til en personlighetsforstyrrelse. F eks psykopati.

Er som mange andre fascinert av den amerikanske reality-serien The Hills. Og nå sist har jeg for andre gang i reprise kunnet møte Heidi Montags foreldre som er gift på nytt med hver sin ektefelle som vi ikke blir kjent med; kun presentert uten at det kommer noen ytringer derfra. Heidis far derimot finner jeg spooky. En kald fisk; spør du meg. Han presenterer seg for Spencer med å fortelle ham det første han gjør – å forsikre Pratt om at han alltid går rundt med en «gun». Ikke virker det humoristisk sagt heller. Dead serious; spør du meg. Han følger til alt overmål sin datter frem til alteret ikledd sin svarte cow-boy-hatt. Personlig aner jeg en mann med sterke antipatier mot alt som ikke passer mannens innsnevrede og forkvaklede oppfatning av omgivelsene. Han kunne like gjerne gå kledd i en ku-klux-klan-hette og jeg ville ikke bli overrasket.

Men det som da unektelig slår en er Heidis eget valg av partner. For Spencer Pratt fremstår da vel også for de fleste som en tro kopi av sin svigerfar etterhvert. Og med «gunnern» likeså vil jeg anta; selvom vi ennå ikke har sett noe av dette. Men det sies i «Hollywood Gossips» at han nå er svært så hissig på paparazziene som følger dem overalt f.t. Det sies at Spencer Pratt er blitt paranoid.

Det er ikke lett å bli klok på paret Montag/Pratt. Hvem er den mest manipulerende av de to? De virker utad like kalde og ufølsomme overfor sine nærmeste og fremstår mer og mer som psykopater begge to. Men vi får jo ikke bivåne alt. Men at Heidi har taket på Spencer levnes det ingen tvil om. Og når hun ufølsom spør moren sin - i hva som visstnok er aller siste sesong av serien - om hva hun synes om hennes nye utseendet blir det virkelig tragisk!

En mor som helt fra fødselen har elsket sitt avkom og som alltid vil elske sitt avkom uansett hvor lite tiltrekkende det fremstår for omgivelsene. Darlene Montag som selvsagt med den mest naturligste ting i livet stolt har ført sin til alt overmål så vakre datter frem til det hun har blitt idag - med eller uten forstyrrelser – hun vil nå i den siste sesongen av The Hills måtte stå overfor et spørsmål hun først nekter å svare på. Men som hun - fordi hun settes på en umenneskelig prøve ikke slipper unna - spør om dattern mener alvor. Hun har intet annet valg enn å bidra til at Heidis utspekulerte og narsissistiske spill med henne vil hale i land det forholdet alle mødre frykter – et forhold det her sies er blitt alvorlig forstyrret etterhvert: Å miste sitt barns tillit; sitt barns kjærlighet. Fordi barnet har utviklet en personlighetsforstyrrelse som gjør henne til et følelseskaldt monster?

Hva gjelder menn og deres valg er selvsagt ikke uvesentlig. Og personlig tror jeg menn i mange tilfeller drar på en ryggsekk der moren har spilt en vesentlig rolle i hans egen personlighetsutvikling og der hun ofte spøker i bakgrunnen hele livet gjennom. Til stor frustrasjon for hans egne valg av partner og ikke minst hans barn - men også de relasjoner som følger i kjølvannet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar