mandag 19. april 2010

Den katolske kirke: Guds' stedfortreder på jorden?

Etter som tiden går så fremstår den katolske kirke mer og mer som en kirke uten troverdighet. Selv katolikker i syd-europeiske land – de vi oppfatter som ihuga troende katolikker har vel forlengst forstått at noe er galt. De siste årene er da dette også bevist utover enhver rimelig tvil. Prester og biskoper er under lupen. Deres hellige kontrakt med Gud om å leve i sølibat er krenket – ikke bare som barne-overgripere men kanskje også på annet vis?

Leser f.t Dan Brown's «Angels and Demons». Like godt skrevet som den boka som han ble så viden kjent for - «The Da Vinci Code", er min mening. På s 594 i min engelske utgave er jeg nå kommet til en forklaring på historien som har utspilt seg i Vatikanet - der det skal utpekes en ny pave etter den forrige som ble forgiftet. Fire kardinaler er foreslått og spenningen når flere høydepunkter underveis.

Men så – som om ikke de siste nyheter om katolske prester's overgrep her i landet og påstander om et aktivt og liberalt homofilt miljø i Oslo med pater Pollestad i hovedrollen - etter at et annet hode har rullet i mediene – så settes den katolske historie på nok en prøve. Og om vi er åpne for å strekke strikken enda litt til - er det nok noen som kunne tenke seg å undersøke det Dan Brown har gjort - svært så utspekulert og troverdig i sin roman. Og kanskje er det ikke bare fiction?

Løsningen på den kriminelle gåten i Brown's roman tar oss nemlig over på et annet og aktuelt tema. Nemlig kunstig inseminasjon. «The Pope fathered a child»! Nooooo....no.. no way! tenker jeg når jeg leser denne passasjen. Og idet jeg vurderer å legge fra meg boka for natta, er det så jeg må gni meg i øynene. Brown tar oss med inn i den katolske kirke og deres ritualer om prester og løfter til Gud om å leve avholdende seksuelt. Og som konsekvens et liv uten familie – og barn. For deretter å presenteres for nok en mulighet for at så kan omgås ved hjelp av vitenskap. Som vi for lengst har akseptert som noe mange par idag både homofile (!) og heterofile benytter seg av. Nemlig kunstig inseminasjon. Der moren enten med sin egen livmor eller med en surrogat benytter seg av egne eller andres egg som blir befruktet av sæd fra kjent eller ukjent mann/sæd-donor.

Vitenskapen setter knapt noen grenser lenger. Vi inngår avtaler med Djevelen både titt og ofte. Og bidrar dermed til å fremstille Gud som en sjarlatan - og ikke en allmektig skaper. Så - vil man spekulere ytterligere i den katolske kirkes forhold til utenverden - så lever den kirken kanskje vel like mye på utsiden som på innsiden av Guds ord. Alt er jo mulig!

Det sies at alle veier fører til Roma. Men ikke alle veier fører til den ene sanne Gud!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar