tirsdag 29. desember 2009

Hvordan avsløre personen som psykopat?

Har du erfaringer med en person som gjentatte ganger og over år føles surrealistisk? Et annet ord for virkelighetsfjernt, - så er det grunn til å reagere og det gjør man automatisk hvis man har kunnskap om dette temaet. Er du i et arbeidsrelatert forhold går det antagelig ikke lang tid innen han/hun avslører seg. Generelt oppleves vedk som usympatisk og man holder seg langt unna personen. Man blir på mange måter taktisk. En person som utstråler samvittighet og omsorg gir ofte inntrykk av å være sårbar, og dermed et lett mål for psykopaten. Du faller rett i fella til denne ondskapfulle personen resten av ditt liv hvis det er et familieforhold. Er du gift så kan du regne med at psykopaten allerede på et tidlig tidspunkt vet endelikte på deres forhold, og det er fordi du allerede er i hans klør. Om du er en sterk og intellektuelt utruset person blir du ikke værende, men da må du være forberedt på en skitten kamp. Du bør stålsette deg først som sist. Rettssakene som følger i kjølvannet hvis barn er involvert skal visstnok bli et mareritt for ofret å komme seg gjennom.

Grunnen til psykopatens galskap er at han må ha et mål/offer for sin utagering. Dette er ikke en person som er omgitt av venner og venninner. Han har nok sjarm men han avslører seg på vesentlige punkter. Er han en sjarmerende person og i tillegg en person du bare vet du kan stole på, blir du ikke skeptisk selv om du opplever vedk som avvisende i enkelte situasjoner. En psykopat derimot avslører seg ved så konkrete sider i livet at man spør seg: er det mulig? Hvordan kan du sitte der uten blygsel å si det du sier? Du spør deg om det er «mulig» for en person som er ved sine fulle fem å uttrykke en sånn forakt for andres integritet? Kanskje kan vedk avsløres allerede i løpet av en kveld noe man skal være forsiktig med å konstatere. Men gir han/hun uttrykk for lignende holdninger ved senere anledninger er det all grunn til å stoppe opp. Det er når man er vitne til at oppførselen er sleip og «gjennomført». Den er totalt uten skrupler. Handlinger og uttalelser er så utenfor normal folkeskikk og så uten forståelse for andres behov at du kan konstatere - om du har kunnskap om denne personlighetsforstyrrelsen - at vedk er ond tvers gjennom.

For å illustrere hvor surrealistisk det kan være; tygg på flg historie:
«Moren er død og broren ringer for å informere om dette. Søsteren som er ofret i dette forholdet ytrer ønske om å lese et skriftsted fra Bibelen. Broren blir forbannet og sier at dette skal han bestemme. Deretter sier han flg: «jeg visste at jeg ville få problemer med deg og skjønner nå at jeg aldri skulle ha ringt deg og fortalt deg at mor er død». (!!!)

Forøvrig om du skulle gi uttrykk for at du har forstått hva som foregår i hans hodet, og dette siden du ikke har fjernet deg fra vedk for godt, så vil du møte en motstand og en argumentasjon som man vanligvis finner patetisk og fordummende.

Innlegget «Jo, men han er jo god på bunnen», er noe ofrene for psykopaten kan gjenta til det kjedsommelige fordi vedk selv har en personlighetsforstyrrelse. De har «lært seg kunsten å forbli underkuet». (ikke en diagnose). Hver gang de forsvarer psykopaten gjør de dette i et tappert forsøk på å overbevise andre om at «det ikke er så ille» og at det dermed er den som klandrer (ofret) som bør gå i seg selv.

Projisering er et kjent fenomen. Eller sagt med et kjent ordtak: «på segselv kjenner man andre». Ofret vil bli tillagt både tanker og hypotetiske handlinger av psykopaten og manipuleringen ser ikke ut til å ha en ende. Løgnene blir stadig mer utspekulert og snart har du endog din nærmeste familie mot deg. Enten tar du tyren ved hornene og avslører psykopaten eller du går inn i en konstant depresjon. Gjør du det første må du imidlertid forberede deg på kamp!

Psykopaten er farlig! Hverdagspsykopaten om enn farligere og mer destruktiv enn han som sitter i fengsel og et sted han bør være til han dør. For psykopaten som sitter i fengsel er i motsetning til hverdagspsykopaten voldelig og farlig for omgivelsene.

Hverdagspsykopaten er fornøyd med sin simple, nærmest dagligdagse trakassering. For dette er en patetisk person som antagelig ikke har det godt. Man blir jo heller ikke et godt menneske ved stadig å spekulere ut nye løgner for å sverte andre; for i egeninteresse å stille seg selv i et best lys.

***************

Baneheimordene er et godt ekspempel på to menn som aldri må få komme ut i samfunnet igjen. Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie Sørstrønen, opprettet Stine Sofies Stiftelse som følge av drapene. I Kristiansand.

http://miaculpa2009.blogspot.com/2009/11/er-du-et-psykopat-offer.html

http://no.wikipedia.org/wiki/Baneheia-saken

9 kommentarer:

Anonym sa...

Dette stemmer så utrolig godt med min egen erfaring. Disse menneskene er svært dyktige på å lyve og fordreie sannheten. Virkelig flott at du skriver om dette temaet som de færreste avfeier med at "de har sine dårlig egenskaper de som alle andre". Tvertimot er de farligere enn alle andre!

Anonym sa...

Det er så fordekt det dem driver med at du merker det ikke før det er forsent. Har vært i et sånt forhold i mange år men forstod ikke at jeg var et redskap til ungene hans og for å spare bidrag. Tappa for alt sitter jeg igjen. Jeg var så hjernevaska at jeg forstod ikke før etter flere mnd ute i sep hva jeg hadde vært ute for. Han skulle dele først så fikk vi se om det ble oss igjen. Hadde ikke jeg brukt advokat hadde jeg ikke sitti igjen med noe. detta var hans andre ekteskap.henne han gikk til har alerede etter åtte mnd etter vi ble skilt kasta han ut. Nå er det noe nytt igjen. Håper han blir kasta fort ut igjen.
6.05. Mai 2010

Sidsel Dahl sa...

Ja det finnes ikke ord for hvor sykt dette kan bli. Det oppleves som ondskap i n'te potens. Disse menneskene bedriver et renkespill som er mer enn noen kan fatte - andre enn deg som offer. Man har egentlig ikke en nubbesjans.

Anonym sa...

Alle dere skriver om menn, men hva med kvinnelige psykopater? Har noen tips om hva bør gjøres når man oppdager psykopatiske trekk hos sin egen datter? Et ektefelle kan man reise fra, men hva med en datter? Har noen erfaring med det?

Sidsel Dahl sa...

Hei. Forstår at du selv har erfaring å dele med oss? Mvh Sidsel

Anonym sa...

Hei. Har i mange år vært gift med en mann og har fått tre barn med ham. Tok desverre mange år, en forferelig depresjon for å finne ut hva som var i veien. Dvs, jeg skjønte det, men å komme seg vekk var en helt annen sak. Dette har resultert i 3 barn med depresive lidelser, jeg selv sliter ennå med depresjon. Nå er det snart 5 år siden jeg kom meg vekk, men føler ennå at han kontrollerer livet mitt.

Anonym sa...

Jeg gjorde det slutt med min samboer etter 8 år. Det tok meg mange år før jeg tok steget. Han brukte flere uker på å fortelle meg hvor mye jeg hadde ødelagt livet hans, ungene og at jeg måtte skjerpe meg. Jeg var syk i hodet og burde vært innlagt på lukket avdeling. To uker etter bruddet og et rent helvete med trakassering, kjøpte han seg hus. Han fikk seg ny dame i fotballmiljøet til vår sønn. Han presenterte henne som stemor etter 1 uke. Bodde hos henne i sine helger med vår sønn, uten å informere meg, og jeg har fremdeles ikke blitt presentert for henne. Han prøvde å presentere meg for henne foran alle foreldrene til fotballlaget til min sønn. Da gikk jeg. Han sier jeg ikke har noe med hva han gjøre når han har vår sønn. Dette bare fortsetter og tar ingen ende med lignende historier. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre...

Sidsel Dahl sa...

Kjære du! Dette du forteller tyder på at du har med en psykopat å gjøre. Han oppfører seg som på godt norsk kalles en drittsekk. Det er dessverre kun deg som kan stille diagnosen. Du som offer. Du vet at kardinalsymptomet er manglende empati. Jeg treffer disse drittsekkene såpass ofte at jeg mener de utgjør en trussel for vår fremtid. Men jeg har lært meg å kjenne lusa på gangen og finner det forløsende hver gang jeg kan konstatere at vedk ikke er en sjarmør men en gjennombarka følelseskald, manipulerende, herske-syk og uten respekt for vanlig folkeskikk, les: lover og regler. Du har to muligheter; enten går du ned i kjellern og blir der. Eller du føler på intuisjonen og setter en strek under forholdet. Det er over og du må bruke list og aldri ALDRI la deg lure til meningsløse dialoger. Skaff deg en advokat om du har råd. Kanskje han (hvis det ikke også er en psykopat ;) kan sette en juridisk stopper for eksen? Men la eksen din holde på med sitt. Han har funnet seg et nytt offer, eller hun er lik ham; det er meget mulig. Men kom deg opp av kjellern; fort som du kan. Fortsett livet ditt og bruk ikke energi på å forstå. Les de bøkene jeg har ref til i mine mange innlegg. Det hjelper! Hvis du trenger mer oppbakking så skriv gjerne uten at jeg derfor bør trykke det på bloggen. Klem Sidsel

Anonym sa...

Hei, jeg har lest gjennom utalelsen din og kommentarene vedrårende psykopati. Veldig bra at det finnes noe sånt. Det er av betydning å lage nettverk rundt dette.Epitel er et konsept startet av et ektepar hvor han er prest og hun er sykepleier. De jobber aktivt med å fremme kunnskap om psykopati, nettverksdannelse, men også da hvordan man skal håndtere det og best verne seg i fra det , komme ut av det osv. De tilbyr bl.a et helgeseminar i mars. Jeg har selv deltatt på et slikt seminar tidligere og det kan anbefales.Her møter man andre som er i lignende situasjoner og informasjon om psykopati tydeliggjør det du selv står i.

http://www.epitel.info/

Legg inn en kommentar