tirsdag 28. juli 2009

Stopp innkrevingsprosessen!

Hvis du havner i en situasjon der du får et krav mot deg, eks vis en dom om at du skal betale et beløp til motparten og at renter dessuten vil løpe fra dags dato, har du som regel intet annet valg enn å betale eller anke dommen. Mange gjør den bommerten å legge kravet nederst nede i skuffen og later som den ikke eksisterer. Dette tør jeg påstå er dumt. Men jeg forstår fortvilelsen og jeg tror det er mange som har følt den på kroppen. Man føler seg maktesløs rett og slett! Du vet også at om du får et krav mot deg og ikke betaler innen fristen går saken til inkasso. Inkassoselskapene i Norge har svært gode tider. Og mange har gitt opp å argumentere og lever idag med enorm gjeld.

Er det Staten som er ute etter å ta rotta på deg, er nok ikke dette tipset mye verdt. Staten tar og Staten gir; og er du mottaker av statlige pensjoner og ikke har kontroll på lønnen din – risikerer du at lønn og pensjon blir trukket av kontoen din - uten at du har så mye du skal ha sagt. Selvsagt er alternativet å gå til sak, men gebyrer og manglende rettssikkerhet kan bidra til at det sorte hullet du allerede er nede i - bare blir enda større.

Ok, la oss si at du har et krav fra en rørlegger liggende som du mener er altfor høyt. Hva gjør du hvis du vil unngå å måtte gå til sak? Jo, du betaler et beløp du mener er en vettug sum inn til hans konto samtidig som du skriver et brev og informerer ham om hva og hvorfor. Rørleggern eller i mitt tilfelle Novasol, sitter da plutselig på et krav som nå er blitt «omtvistet». Innkassoselskapene kan ikke kreve utlegg i saker som er «omtvistet».

Voila – nå må rørleggern eller Novasol gå rettens vei for å få opprettholdt sitt krav. Ikke alle ønsker dette. Fordi rørleggern og Novasol har også registrert det man kaller manglende rettssikkerhet og vil derfor betenke seg. Et større selskap som ikke har så mye å tape kan selvsagt ta saken til Tingretten, men der sitter tross alt jurister som man forventer forholder seg til lover og regler. I Forliksrådet som jeg har fokusert på, sitter som regel noen døgenikter som er valgt av kommunen og forøvrig er uten juridisk skolering.


Lykke til med tipset – det er plukket opp av en advokat!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar