mandag 28. mai 2012

Potetgull? Dødelige kjemikalier


MSG: Blir du syk av maten du spiser?

Hender det at du tenker over at den maten du spiser ikke bare inneholder for mye animalsk fett men også e-stoffer som er skadelige for helsen din?

For snart 10 år siden kom jeg over en artikkel på flere amerikanske Internett sider som omhandlet stoffer i maten som er skadelige. Ikke bare skadelige men giftige. År om annet fokuserer helsemyndighetene på stoffer som kan forårsake kreft. Husker du artiklene som fortalte deg at aspartam som er et kunstig søtningsmiddel er kreft-fremkallende? Hva skjedde når dette var glemt. Du fortsatte å kjøpe brus tilsatt aspartam fordi på den annen side har vi fått vite at sukker er gift det også. Sukker er faktisk ikke giftig før det blir raffinert. Og det er det sukkeret vi får i oss daglig mer eller mindre i forskjellig type mat. Men å kjøpe en cola «light» er faktisk verre enn å kjøpe en vanlig cola.

Det er også blitt fokusert på såkalte e-stoffer som finnes i større og mindre mengder i den fabrikkerte maten. Fabrikkert ja, når du f eks spiser en middag fra Fjordland. Du forstår at stoffer må tilsettes for at maten skal holde seg i butikk-hyllene i mange måneder. Noen matvarer, f eks hermetiske varer kan holde seg i mange år. Har du noengang etterlatt et eple i bilen som ikke ble spist opp. Du vet at det er flere måneder siden skrotten ble glemt, og når du igjen oppdager den så er den like «hvit» i kjøttet. Da forstår vel de fleste av oss at noe er forferdelig galt. Eplet er definitivt tilsatt et stoff som ikke er bra. Alle disse stoffene som behandler maten vår er giftig. Og farlig for vår helse.

For snart 10 år siden sendte jeg to brev h h v den 10.8.2000 og 30.8.2000 til Norsk Institutt for næringsmiddelforskning på Ås. Jeg fikk aldri svar. I dette essayet skal jeg forklare deg hva som gjorde meg så nysgjerrig at jeg mente almenheten burde få vite det.

Denne saken skal handle om en «smaksforsterker». Som du forstår av ordet er dette et stoff som gjør at du «du får lyst på mer». La meg ta et eksempel: du sitter der en kveld med en pose potet-chips som kan være tilsatt en paprikasmak, en sur smak eller rett og slett bare er saltet. Nå er det ikke disse smakene som forklarer hvorfor du ikke klarer å legge fra deg posen før den er tom. Nei, og dette bør du merke deg: det er på grunn av en smaksforsterker som kalles Monosodium Glutamate eller forkortet MSG.

GLUTAMAT
I fordøyelsessystemet blir alle proteiner, både animalske og vegetabilske til aminosyrer. Disse suges opp av tarmen, føres med blodbanen rundt i kroppen og blir til byggemateriale for kroppens egne proteiner. Av de tjue aminosyrene som menneskekroppen trenger til å bygge opp proteiner er det åtte som ubetinget må tilføres gjennom maten. De tolv andre som kalles ikke-essensielle kan organismen lage selv. GLUTAMAT er en av dem.

AMINOSYRE
Aminosyre er byggemateriale i alle levende celler. Kan sammenlignes med en byggeklosse som det finnes tjue forskjellige utgaver av. De passer alle inn i hverandre og er i den levende organisme byggemateriale for proteiner.

NATURLIG
Glutamat er naturlige bestanddeler i planter og vev. Menneskekroppen inneholder 4,4 pund naturlig glutamat. Hvis et pund er lik 0.4 kg vil det altså bety ca 1.76 kg. I sjampinjong og tomat er innholdet spesielt høyt.

NATRIUM-GLUTAMAT
Natrium-glutamat !!!! er en «smaksforsterker» vi ikke trenger men den bidrar til at du sluker potet-chips posen under null komma null. Hva om man utelot denne smaksforsterkeren? Kanskje ville du da kunne legge fra deg posen bare etter en håndfull? Hypotetisk er svaret ja. Og har du samtidig da tenkt på at siden disse potet-chipsene er fremstilt i olje så vil en håndfull potet-chips være mindre skadelig også pga oljen – enn om du satte nedpå hele posen. Du forstår selvsagt poenget.

Natrium-glutamat er en smaksforsterker som gjør at tennene dine løper i vann. Na-glutamat er natriumsaltet av aminosyren glutaminsyre, en aminosyre som gradvis nedbrytes i kroppen på en naturlig måte. Kjemisk fremstillet glutamat derimot – forbinder seg ikke naturlig med aminosyrene. NB! Nå skjer absorberingen så fort at normale blodverdier forhøyes med å t t e - t i ganger mer enn vanlig.

Du forstår vel her at det som nå skjer i kroppen din vil skape en ubalanse. Eller?

HVA ER NA-GLUTAMAT
Na-glutamat er et hvitt, krystallisert pudder. Det kan ha forskjellige navn, noe som kan gjøre det vanskelig å oppdage. I enkelte matvarer som f eks leverpostei på boks nevnes ikke na-glutamat eller MSG (under e-stoffer) - kun «glutamat. Andre ganger under benevnelsen mono-natrium glutamat (som i Knorr Aromat) på boks som selges som et kjøtt&grill-krydder. Maltodekstrin er en annen benevnelse av det samme stoffet og finnes bl a i Toros Rett i koppen. Og nesten uten inntak i buljong og sauser, så som pastasaus og bearnaise. Enkelte ganger også nevnt som «naturlig smaksforsterker.

Bruken av MSG er ikke noe nytt fenomen og i ethvert kinesisk kjøkken brukes dette midlet ukontrollert. Stoffet ble da det først ble utnyttet fremstilt av tang/tare kokt til en gele/buljong. Senere i nyere tid i Tokyo av en japaner Kikunae Ikeda i 1908. Da japanerne startet fremstilling av stoffet Glutamate. Senere startet man produksjon i nord-Amerika fra mais og hvete-gluten. Idag blir det fremstillet av sukkerroer i en spesiell prosess som ligner det man kjenner som «sauerkraut». Som er en form for norsk surkål.

Det er ikke overraskende at Næringsmiddeltilsynet ikke besvarte mine brev. Food and Drug Administration (FDA) i USA gjør hva de kan for å skjule disse fakta. Henvendelser gjort blir tiet i hjel der som her.

Neste innlegg om MSG skal omhandle de sykdommer som amerikansk forskning mener er forårsaket av dette kjemisk giftige stoffet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar