torsdag 24. februar 2011

Tyskerne kommer!

Grekerne innser nå at Tysklands økonomiske hjelp ikke er noe annet enn en kausjon. Akkurat som når du selv går til en bank og ber om lån. Banken spør om du har noe i gjenbytte. En gård? En villa? En strandtomt de kan ta sikkerhet i?

Grekerne har mange øyer og vi som har feriert på disse øyene; Samos, Kreta, Rhodos, Skopelos, Skiathos...og har gjort dette i årevis - har bevisst valgt bort det spanske fastland og øyene utenfor. Ikke noe vondt om det spanske fastland; Costa del Sol var engang en perle for oss nordmenn. Øyene utenfor har jeg ingen overdådige minner fra. Bortsett fra en solfylt ferie i september; vinterhalvåret er for optimistene. To uker på et lukseriøst hotel på Tenerife. Blå himmel, lekre basseng og restauranter med utsøkte spanske retter. Som i Frankrike kan spanjolene måle seg med fransk gourmet.

På de greske øyene er det langt mellom gourmet-restaurantene. Maten; bortsett fra fisken rett fra havet utenfor har stort sett ligget og sydet i olje som drypper fra gaffelen. Eller de altfor søte kakene og desserten; nei, gourmeter er grekerne ikke! Og ikke er det kanskje noe rart i at grekerne ute på øyene har bidratt til at den greske økonomen ligger på rygg? Jeg har skrevet om deres triksing med kassa-apparatene. Som står åpne stort sett både natt og dag. Det må vel kunne hevdes at det er de færreste som slår inn summen i kassa etter at du har betalt regningen. Dette har vi sett med egne øyne. Og det er ingen hemmelighet at de er raske med å legge fakturaen på bordet ditt; har du først bestilt det basale; hovedrett, vin og vann. Desserten og kaffen blir notert på den samme fakturaen og aldri slått inn på kassa-apparatet. Dette er gresk bar- og restaurant-kultur. Og ingen skal få meg til å tro at grekerne - når det nå er gått opp for dem at pensjonen de skal leve av og motta fra staten – ikke nå er en saga blott. Og at de nå kommer til å bli vesentlig ærligere. Tvertimot! Noe jeg registrerte allerede den samme sommern tyskerne hadde lagt milliardene på bordet for å komme dem til unnsetning. Same procedure as before!

Tyskerne kom i 1940; de vil komme tilbake. Tyskerne fikk banket gjennom «den europeiske union». Hitler sa: neste gang tar vi dem på diplomatisk vis! Grekerne har tapt formuen sin og alle øyene i prinsippet; den dagen de signerte på Merkels bidrag til deres elendige underskudd. Og det mange kanskje ikke fikk med seg var at Tyskland allerede dengang for ett år siden foreslo å kjøpe et par øyer for å frigjøre valuta. Nå er de på hugget igjen iflg dagens nyhet. Og statsminister Georgios Papandreou er raskt ute og dementerer: - Det er helt uaktuelt med salg. Dere må simpelthen forstå hva disse øyene betyr for Hellas, piper han.

Tyske medier som Bild i spissen, har foreslått et salg - ettersom Tyskland må hjelpe til å finansiere den økonomiske krisen i Hellas. Det henger på greip; vi innser det; og det er vel bare et tidsspørsmål. Men den dagen Samos blir tysk; den dagen finner jeg meg en annen øy!

Vi ikke bare forstår utviklingen; vi frykter en invasjon av tyskere som bygger tyske hoteller og gjerder seg inne bak tyske restauranter og barer; der de nekter enhver annen å sette sine ben. Akkurat som vi erfarer andre steder i verden. Nei, skrekk og gru!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar