lørdag 23. januar 2010

Har du et usedvanlig stort ego?

Hva er narsissisme? Denne diagnosen som vi mener kjennetegner mennesker som har et usedvanlig stort ego. Historien om Narsissus er vel ikke alle kjent med, men den handler kort fortalt om han som oppdaget speilbildet av seg selv i et stille vann og falt i staver over hva han oppdaget; seg selv.

La meg først slå fast at jeg er ikke ekspert på faget psykologi; jeg har kun ett års studier på Blindern bak meg. Men finner du en utdannet psykolog som kjenner til denne diagnosen, som har stor likhet med psykopati – så er du mildest talt heldig. Ja heldig, fordi mennesker med denne diagnosen etterlater seg mange ulykkelige ofre i kjølvannet.

Å komme ut for en narsissist eller en psykopat er en surrealistisk opplevelse som går over år hvis det er ditt eget familiemedlem. Ofrene får altså ingen hjelp og har stort sett ingen andre å betro seg til enn «foreningen for psykopatiofre». Dette er det flere grunner til. Psykopaten gjør ikke alle til ofre; i allefall ikke mange samtidig. Men i nære forhold der ofret har blottlagt sine såre og svake sider er det bare peace-of-cake for psykopaten å holde trakasseringen gående. Hvis dette gjelder den som verken kan eller finner at den løsningen er god for alle parter - at han/hun «løper» fra psykopaten. For det eneste rådet ofrene tilbys er nemlig det: løp så fort du kan, eller la deg gradvis ødelegges. For ødeleggende er det! Et offer vil gradvis miste lysten til å leve, mister enhver gnist av initiativ - og ender vel de fleste ensomme og misforstått.

Narsissisten er nemlig en meget sjarmerende person; både kvinner og menn kan ha denne personlighetsforstyrrelsen. Han/hun er dyktig på å manipulere og mangler empati; evne til «å føle med andre mennesker».

De senere års forskning, empiri og teori legger nå til grunn en todeling av narsissistisk personlighetsforstyrrelse: Overt Narcissism og Covert Narcissism. Om dette kan du lese på Wikipedia. Og her fremstår den sistnevnte typen personlighet som sårbar, sensitiv og stadig på utkikk etter kritikk.

Ser ingen grunn til å belære leserne ytterligere, som kan lese seg til denne diagnosen, som forøvrig ikke finnes i det europeiske diagnosesystemet ICD, men derimot i det amerikanske diagnosesystemet DSM («Narcissistic Personality Disorder»).

Skal heller ikke gå inn på de begge typene av narsissisme, kun den som mange nok har vært i nærkontakt med; Covert Narcissism. Nå hevdes det at det i alle mennesker bør finnes en aldri så liten narsissist og at vi imotsatt fall forblir selvutslettende - og det er ikke sundt.

Det finnes en sjekkliste utarbeidet for deg og meg der vi kan teste oss ut, en liste det er tvilsomt at psykopaten vil teste ut, da psykopaten overhode ikke har noen feil, iflg ham selv. Jeg trykker derfor sjekk-listen for «covert narcissism»:

1. Jeg kan bli helt oppslukt av å tenke på personlige ting, min helse, karriere og mitt forhold til andre.
2. Jeg blir lett såret av kritikk eller sårende bemerkninger fra andre.
3. Når jeg kommer inn i et rom føler jeg meg ofte selvfokuserende og føler at andre ser på meg.
4. Jeg liker ikke å dele æren for egne bragder med andre.
5. Jeg føler jeg har nok bekymringer om jeg ikke skal bekymre meg om andre også.
6. Jeg føler mitt temperament skiller seg fra andre.
7. Jeg tolker ofte andres bemerkninger på en personlig måte.
8. Jeg blir ofte opptatt ev egne interesser og glemmer andres tilstedeværelse.
9. Jeg misliker grupper, med mindre jeg vet jeg blir akseptert av minst en av de tilstedeværende.
10.Jeg føler meg brydd når andre menesker kommer til meg med sine problemer og ber om min tid og sympati.

Denne skalaen kan du bruke:

1= usant, helt uenig
2= utypisk
3= nøytral
4= typisk
5= sant, helt enig

http://miaculpa2009.blogspot.com/2009/10/narsissistens-dilemma.html

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Takk for en fin artikkel. Jeg synes det var interessant lesning. Jeg ble alikevel litt opptatt av noen av punktene. For eks. p.2 og 3.
Dette er jo også aktuelt for for folk bl.a. med sosialangst! Dette gjelder også nr.6,7 og 10.
p.8 og 9 er jo heller ikke uvanlig adferd, og kan være typisk for individualister og såkalte "fagidioter".Og viktige egenskaper for sjeler som tør satse på nye ting.(entrepenører av ulike slag)

Det jeg vil frem til er at en slik liste ikke må være karakteristisk uten at det foreligger noen andre symptomer i tillegg, kartlagt av spesialister.
Kan du være enig med meg i det?

Ellers tusen takk for at du tar opp et slikt viktig evne.
God dag videre.

Sidsel Dahl sa...

Hei. «Narsissisten er nemlig en meget sjarmerende person; både kvinner og menn kan ha denne personlighetsforstyrrelsen. Han/hun er dyktig på å manipulere og mangler empati; evne til «å føle med andre mennesker».

Utgangspunktet mitt er at denne sjekklisten (som ikke er utarbeidet av meg) stemmer godt for narsissisten som har store likhetstrekk med psykopaten. Men det å være narsissistisk til en viss grad er sundt. Så om man plages av sosial angst som du nevner, så vil jo en viss selvsikkerhet bidra til at man fungerer bedre sosialt, vil jeg hevde.

Det som skiller oss normale fra psykopater/narsissister er hvordan vi blir oppfattet av omgivelsene. Eller for å snu det rundt: du vil ikke være i tvil om hva slags personlighet du har å gjøre med hvis personen oppfører seg på en måte som får deg til å føle ubehag. Det du aldri skal glemme er at du aldri må finne formildende omstendigheter som at han er en «fagidiot» eller at han også har «gode sider» - det er denslags som gjør det forvirrende. Føler du generelt ubehag ved han/hennes måte å behandle deg på : vær på vakt! Og husk i tillegg at psykopaten viser seg kanskje fra helt andre finurlige og sympatiske sider mot andre. Kanskje har han plukket ut «deg» spesielt fordi han ser at du er sårbar. Vennlig hilsen Sidsel

Anonym sa...

Jeg synes du har med altfor få eksempler på taktikk som narsissister ofte bruker, i den hensikt å føre omgivelsene bak lyset og innbille folk at han kun er en stor ressursperson. Du kunne sikkert skrevet mye om Gaslighting, skifte målsetting, tåkelegging, fordekt desinformasjon, kvikksandteknikk, dropper ansvar han har påtatt seg og lar deg stå alene i en pinlig situasjon, forlater deg i risikable omgivelser, truer, bruker pekefinger mot deg når han snakker, står over deg og virker truende, sier "du må forstå", du må skjønne at osv.., gir ordrer, drøfter ikke i arbeidsfellesskap, følger ikke budsjett eller styrevedtak, får spesialordninger på arbeidsplassen, forlater arbeidsplassen i arbeidstida og forlanger aksept for det, bryter taushetsplikt,nekter å følge retningslinjer/håndb øker el.l. på arbeidsplassen osv. osv.

Sidsel Dahl sa...

Ja, som du insinuerer så er det nok av eksempler å ta av. Jeg skiller mellom narsissisten og psykopaten. En narsissist behøver ikke være en psykopat. Men en psykopat er svært narsissistisk. Psykopaten er så mangesidet at det kan være vanskelig å få øye på ham ved første øyekast.

Anonym sa...

Det ville være interessant å høre fra mennesker som har vært utsatt for "coverte" narsissister. Dvs der hvor alt er skjult - bare de nærmeste vet at noe/mye er fryktelig galt. Utad i verden ser personen ut som en snil, konfliktsky, normal, men i perioder deprimert person.
Else

Legg inn en kommentar