tirsdag 3. november 2009

Hverdagspsykopatene

Nå er det et velkjent faktum at ofrene i kjølvannet av psykopaten ikke får den hjelpen de sårt trenger. Det at kvinner (og menn) lever med de surrealistiske opplevelsene som oppstår i et samliv med en med psykopatiske trekk og tilslutt selv identifiserer seg med psykopaten, er heller ikke et ukjent fenomen. Det kan gå mange år innen man innser at man er rundlurt av disse menneskene. Man skal faktisk være en ressurssterk person for å overleve om man forstår hva man er utsatt for, da man tappes så til de grader for energi og livsgnist at mange nok tar sitt eget liv pga dette totalt meningsløse noen - og etterhvert mange mennesker i vårt samfunn påføres av lidelser.

Dette er ikke noe jeg i min evt manglende kunnskap om dette emnet finner på. Dette er godt dokumentert. Men det som er tankevekkende er at personer med psykopatiske trekk de kan like gjerne være sjefen din som advokaten eller psykologen din. Aller mest er det konstatert at de trives i miljøer der de kan hevde seg. Der de kan skjule seg bak ett eller annet talent. Eller der de har makt til å ta avgjørelser; f eks dommere i rettssystemet. Alle kan i prinsippet ha disse trekkene. Det som fritar disse menneskene er om de er villige til å la seg underlegge en observasjon. En psykopat ville aldri gjøre det, da han/hun har store aversjoner mot og innrømme at han har feil overhode. Derfor blir det kun de kriminelle bak fengselsmurene man kan tillate seg å observere og diagnostisere.

En person som Bhatti som vi kjenner fra en kriminalsak i senere tid, der han ble dømt for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo, men ikke etter terror-loven, fikk passet sitt påstemplet allerede i retten av sakkyndige som hevdet at han faktisk var psykopat. Selv fulgte jeg denne pakistaneren i Tingretten og det som kom tydligst frem var hans uttalte manipulering av personer rundt seg. Han kunne som det heter på godt norsk «tvinne alle rundt fingern». Han ble idømt forvaring men advokat Elden fikk såvidt jeg forstår frikjent mannen for denne delen av straffen.

Bhatti er en reinbarka psykopat og vil komme til å gjenta sine ugjerninger om han får sjansen; derom er jeg ikke i tvil. Denne personlighetsforstyrrelsen er selvsagt ikke noe vi møter på i det daglige. Det er hverdagspsykopatene jeg beskriver her. De du like gjerne kan treffe bak disken på Rema som i din egen familie. Jeg er overbevist om at mange har tenkt i sitt stille etter å ha vært utsatt for en person «i forbifarten» – jøss, for en usympatisk person! Antagelig har du truffet på en person med psykopatiske trekk. Legg merke til han bak disken på ditt faste stamsted. Han kan umulig være «humørsyk» hver gang du bestiller en kaffe? Og er du observant nok så lærer du deg å takle den slags oppførsel. Men bor du sammen med en sånn person går du snart lei og blir definitivt deprimert. Og har du ikke kunnskap om dette fenomenet så innordner du deg for «husfredens skyld» i første omgang. Om du føler et ansvar for barna dine så bør du alvorlig tenke på å komme deg ut av forholdet. Spesielt hvis du har lite å tape økonomisk.

2 kommentarer:

Sidsel Dahl sa...

Atter har jeg fått en sjikanerende anonym mail som kommentar til mitt innlegg om psykopaten. Høyst sannsynlig en vonbråten og hevnlysten person. Det jeg finner interessant er hvordan noen går rett i skyttergraven når dette emnet tas opp. Det bekrefter hvor viktig det er å sette fokus på denne pers.lhets.forst. Og at vi alle kan utsettes for deres trakasseringer og at de fleste nekter å tro at det de erfarer er en realitet. Kunnskap om denne forstyrrelsen kan imidlertid bidra til at vi ikke klandrer alle og enhver for å være "en psykopat" bare fordi vedk kan ha en spesiell personlighet.

Sidsel Dahl sa...

Som noen vil ha merket seg så har jeg linker til andre blogger, bl a American Thinker. Idag har denne bloggen et innlegg om narsissisten Barack Obama; alias Barry Soetero.

http://www.americanthinker.com/2009/11/an_ocare_victory_will_make_him.html

Legg inn en kommentar