tirsdag 25. august 2009

Burka og karneval

Hvis det i det hele tatt skulle brukes mye tid på å avgjøre om befolkningen skal få feire karneval hele året, så ville vel de fleste klødd seg i hodebarken og lurt på om det var en fleip. Karneval er forøvrig noe unorsk og forbindes med løssluppen festing i dagevis i Brasil. Imidlertid er denne feiringen tidsbegrenset og det skulle da bare mangle! I Norge har vi også et forhold til karneval; også barne-karneval. Det er artig å kle seg ut som supermann, apekatt eller hva med en drakt som Jan Teigen brukte for å sjarmere Grand Prix-publikum en del år tilbake. Det var et festlig påfunn, men det året fikk Norge - sier og skriver null poeng! Vel, det er godt å kunne agere inn i mellom. Vi trenger denne utløsningen fra dagens kjas og mas!

Men hva om noen bestemte seg for at skjelett-drakten til Jan burde kunne bli et anstendig antrekk både privat og i jobb sammenheng? La oss si det ble mote? Tror nok arbeidsgivere og gode venner og familie hadde tatt noen alvors ord med deg. «Nok er nok, Frida – det var gøy så lenge det varte! Men nå må vi tilbake til hverdagen, og da kan du ikke gå hjemmefra og se ut som om du har rømt fra Gaustad»!

Hva er det jeg forsøker å si her? Jo, det var dette med denne burka'n da. I Danmark har sogar den syriske politikeren Naser Kader foreslått å forby dette teltlignende kostymet - som vel burde falle inn under kategorien et karneval-kostyme. Og – ikke minst - et smakløst sådan. Men det vil man jo også kalle et skjelett-kostyme. I samme genre med andre ord. Vel, danskene de ønsker verken polske håndverkere eller telt-kostymerte kvinner flaksende rundt i gatene; spesielt ikke den siste kategorien. Og på veldig mange måter ligger danskenes intellektuelle nivå høyere enn det norske, spør du meg.

Men hva gjelder denne burka'n så har jo forøvrig noen smarte klesdesignere kommet opp med både en Vålerenga-burka og en norsk inspirert bunads-burka. Men hvordan endte disse stuntene egentlig? Reportasjene viste oss unge muslimske vonbråtne jenter i hijab, som ikke kunne tro hva de så på cat-walken. At noen kunne harselere med burka'n, var visst mer enn de orket ta til seg, de stakkars manipulerte ung-jentene!

Det sies forresten at «de er ikke så mange» de som går rundt og gjemmer seg i metervis med stoff; og ønsker seg karneval hele året. Men trenger det være formildende? Nei, mener jeg – karneval feires i vår tid en gang i året. Og da kan burka'n gjerne for meg komme til heder og verdighet (hvis mulig) men da skal vi tillate oss å more oss like barnslig over denne, som vi morer oss over skjelett-kostymene!

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.5043733

Men som sagt – en gang i året får holde!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar